Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Maté: Nejlepší možná volba, když potřebujete ráno postavit na nohy

Rána jsou pro spoustu z nás hektická a mnohým se často stává, že se jim tak úplně nechce opouštět vyhřátou postel a začít zase řešit pracovní povinnosti. Vhod v takových situacích přijde třeba dobrá káva, která vzhledem k obsahu kofeinu dokáže člověka postavit na nohy. Ale ne každý ji má rád. Pokud hledáte (možná ještě efektivnější) alternativu klasické kávy, můžete sáhnout po maté. Co je zač a proč ho pít vám vysvětlíme v našem dnešním článku. 

Co je maté vlastně zač? 

Maté můžete znát pod celou řadou názvů, ale nejčastěji se setkáte s označením yerba či yerba maté. Vždy se ale jedná o ten samý nápoj, který je připravovaný z listů cesmíny paraguayské. To je vysoký strom, který roste nejčastěji podél břehů tropických řek a dorůstá standardně až 20 metrů výšky. Kromě Paraguaye, která je obsažena v samotném názvu rostliny, roste cesmína také v Brazílii, Uruguayi a Argentině, kde je dokonce i národním stromem. Samotné maté pak není ničím jiným, než sušenými listy cesmíny – ve většině zemí Latinské Ameriky se pijí v nádobě z vydlabané tykve zvané Kalabasa pomocí brčka zvaného bombila. 

maté 1

Proč maté vlastně pít?

Maté mnoho lidí pije zejména proto, že je skvělým zdrojem kofeinu. Jedna porce obsahuje až 85 mg kofeinu, což je dokonce více než mnohé druhy kávy. Stejně tak je maté i silnější než naprostá většina čajů, a proto si ji mnoho lidí oblíbilo zejména v brzkých ranních hodinách. Kromě kofeinu má ale maté obrovské množství dalších látek, z nichž za zmínku stojí třeba mnoho vitamínů, minerálů (zejména vápník a hořčík) i nejrůznějších antioxidantů. 

Na jakou chuť se můžu těšit? 

Maté je nápoj, na který většina lidí není vůbec zvyklá a jelikož se ani zdaleka nepodobá žádnému jinému nápoji, který bychom pravidelně pili, jeho chuť se vám zpočátku bude rozhodně zdát netradiční. Někteří z vás si ale možná vzpomenou na to, že ani káva ve vás po prvním ochutnání nevyvolávala kdo ví jak nadšené pocity. Chuť maté se většinou označuje jako poměrně zemitá, lehce kouřová a hutná s decentními náznaky koření, ale zároveň neuvěřitelně osvěžující. Velmi často se ale setkáte také s různými lehce ochucenými variantami – v našem eshopu máme třeba Maté Karneval, které je kombinací maté a kakaových slupek a čokoládových hoblinek. A to je pro spoustu lidí, kteří maté nikdy neměli, opravdu skvělý start.

maté 2

Jaké maté mám vybrat? 

Na maté je skvělé, že podobně jako káva nabízí napříč jednotlivými regiony velmi odlišné zpracování a různorodou chuť. Asi takový základ, který bychom doporučili všem vyzkoušet, je klasické zelené maté. To pro vás máme v prvotřídní kvalitě a hlavně bez stonků, které by degradovaly chuťový zážitek z pití maté. Jestli fandíte spíše ovocnějším variantám, bude pro vás jako stvořená naše Brasilská pláž, která je kombinací maté, ananasu i pomerančové kůry. Pokud chcete vyzkoušet něco netradičního, doporučujeme sáhnout po praženém maté, které vyniká nádhernou kouřovou chutí a velmi příjemně se pije. V naší nabídce toho ale najdete mnohem více – prozkoumejte ji a zaručeně si vyberete. 

Líbil se vám náš dnešní článek? Tak to byste si měli přečíst i některý z našich dalších blogových příspěvků: