Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Znáte latte art? A víte, kde se vzalo?

Neexistuje snad žádný pravidelný návštěvník kaváren, který by se nikdy nesetkal s uměním zvaným latte art. Je vcelku jedno, jestli preferujete cappuccino nebo třeba latte macchiato, s těmihle obrázky vytvořenými jen za pomoci mléka se setkáte téměř všude. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, jakou mají historii a zda se je náhodou nezvládnete naučit i doma? V našem dnešním článku vám latte art představíme podrobněji. 

Co je to latte art? 

Latte art je vlastně takový moderní způsob přípravy kávy a zjednodušeně řečeno spočívá v tom, že se do připraveného espressa prostřednictvím přidávání našlehaného mléka vytváří nejrůznější obrazce. Těch existuje celá řada a zatímco ty základní, jako je například srdíčko nebo kapradina, se zvládne dříve či později naučit každý, ty složité vyžadují opravdu velkou zručnost a pořádnou dávku zkušeností. Jen o zkušenostech to ale není – aby se vám latte art povedlo, potřebujete mít dobře připravené espresso, kvalitní mléko i spolehlivý kávovar. 

latte art

Kde se latte art vlastně vzalo? 

Málokdo ví, že latte art má své počátky v zemi, která je pro kávu naprostým synonymem – totiž v Itálii. Tam se zdobení kávy mlékem sice provádělo už zhruba od poloviny 20. století, nezískalo to tehdy ale kdo ví jak zvláštní popularitu. Obrovský boom zažilo latte art až v 80. letech v americkém Seattlu a za pomyslného otce proslavení tohoto umění je považován barista David Schomer. Ten podle dostupných informací objevil fotografii z italské kavárny a umění ho zaujalo. Právě z USA se latte art začalo postupně šířit do světa a dnes se s ním běžně setkáte ve většině kaváren napříč republikou. 

Jak se latte art dělá? 

Málokdo ví, že i v rámci latte art existují různé techniky a každý barista preferuje trochu něco jiného. Asi nejznámější a v praxi nejpoužívanější je metoda free pouring, jejíž název je všeříkající. Nepoužívá se žádné další speciální vybavení a hlavní roli hraje konvička s mlékem, šálek s espressem a samozřejmě také vaše zručnost. Pomocí free pouringu vznikají ty nejznámější obrazce jako srdce, kapradina, tulipán nebo třeba kytička. K této metodě se kloní také většina baristů v kavárnách – je to dáno zejména tím, že jakmile se to naučíte, je tato příprava kávy poměrně rychlá a efektivní. Určitým protikladem je metoda zvaná etching, která spočívá v tom, že pomocí konvičky s mlékem vytvoříte určitý základ obrazce, který posléze doladíte pomocí špejle nebo speciálního dřívka. Tato metoda je sice náročnější, ale umožní vám si s kávou opravdu vyhrát a ti nejšikovnější baristé jsou schopni vytvořit třeba vaši podobiznu. 

latte art 2

Základní vybavení: Dobrá káva a trpělivost

Latte art vyžaduje dobrou kávu, kvalitní mléko a pooořádnou dávku trpělivosti. Ze začátku totiž vaše výtvory rozhodně nebudou připomínat srdíčka, tulipány ani nic jiného. Smiřte se s tím, že spíš sobě a svým známým budete servírovat kávu s motivem rozpité brambory a všelijakých jiných patvarů. Proto vám vřele doporučujeme si pořídit dobrou kávu, která možná trochu nepovedené latte art zcela vykompenzuje. A přesně takovou kávu najdete v naší nabídce, která čítá desítky různých arabik ze všech koutů světa. Podlehněte jim také a najděte svého favorita. 

Líbil se vám náš dnešní článek? Přečtěte si i další blogové příspěvky: