Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Caffe Latte: Kde se vzala tahle ikonická káva?

Káva a mléko. To je doslovný význam názvu nápoje, který snad všichni známe jako caffe latte. A věřte tomu nebo ne, tento druh kávy patří k celosvětově nejpopulárnějším kávovým drinkům a v mnoha kavárnách je tou vůbec nejčastěji objednávanou položkou. Víte ale, jakou má historii a jaký je přesný podíl jednotlivých surovin? Pokud ne, náš dnešní článek pro vás bude jako stvořený. Představíme si totiž caffe latte do detailu.

Co je caffe latte vlastně zač? 

Caffe latte je ve skutečnosti takovou větší variantou známého cappuccina. Běžně používaný šálek má objem od 280 do 330 ml, přičemž kávovou složku reprezentuje jedna 30ml porce espressa a zbytek objemu připadá na horké mléko a mléčnou pěnu (tzv. mikropěnu). Typické pro caffe latte je to, že se mnohdy servíruje do vysoké průhledné sklenice, do níž baristé nejprve umístí našlehané mléko. Poté je důležité vyčkat, až se oddělí mléko od mléčné pěny a až poté přilít samotné espresso. Po chuťové stránce je caffe latte poměrně nevýrazné, přeci jenom obsahuje pořádnou porci mléka. Jeho chuť je ale velmi jemná a napříč světem má mnoho příznivců. 

caffe latte 1

Jakou má caffe latte historii? 

Samotný název caffe latte poprvé použil William Dean Howells v jednom ze svých děl již v roce 1867, ovšem tehdy název odkazoval vyloženě ke kávě s mlékem, která toho s dnešním pojetím nápoje neměla příliš mnoho společného. Latte jako takové se začalo rozvíjet až s rozvojem pákového kávovaru na počátku 20. století. Kávovary už tehdy disponovaly tryskou, ovšem ta se používala primárně jen pro určité nahřátí mléka. Velký skok dopředu pro latte přišel až v 80. letech 20. století, kdy baristé v americkém Seattlu začali jako vůbec první pomocí našlehaného mléka kreslit do kávy různé obrazce. A právě odtud se tento trend rozšířil do celého světa a vznikl tak nápoj, který dnes všichni známe. 

Jak se caffe latte připravit doma? 

Pokud máte pákový kávovar, je příprava caffe latte samozřejmě jednoduchá. Stačí si udělat porci klasického espressa, kterou posléze nalijete na vyšlehané mléko. Jestli ale pákový kávovar nemáte, musíte trochu zaimprovizovat. Připravte si kávu metodou, na kterou jste zvyklí a na kterou máte vybavení – dbejte ale na to, aby jí nebylo příliš a aby byla dostatečně silná. Poté nahřejte mléko a vyšlehejte ho buď pomocí ručního šlehače, nebo pomocí nějakého automatického přístroje. Nejprve pak nalejte do sklenice našlehané mléko a až poté přidejte kávu. 

caffe latte 2

Základem všeho je dobrá káva

Abyste si mohli vytvořit dobré caffe latte, potřebujete samozřejmě dobrou kávu. A právě o tu se s radostí postaráme ma v Čajové zahradě. V našem eshopu totiž seženete výběrové arabiky z celého světa. V naší holešovické pražírně se vždy staráme o to, aby byla káva co možná nejčerstvější a vy si na ní tak mohli maximálně pochutnat. Na přípravu caffe latte se skvěle hodí všechny druhy naší arabiky, my vám můžeme doporučit třeba káva z Guatemaly s příjemnými tóny karamelu i čokolády. 

Líbil se vám náš dnešní článek? Přečtěte si i další blogové příspěvky: