Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Americano: Skvělá volba pro milovníky velkého množství kávy bez mléka

Máte rádi kávu bez mléka, ale nechcete si objednávat jen malé espresso, které je silné a velmi výrazné? Nebo chcete jen vyzkoušet kávu, která v našich končinách není příliš obvyklá? Pak je pro vás jako stvořené americano. Káva, která je sama o sobě sice trochu zvláštní, ale má neuvěřitelně zajímavou historii a určitě stojí za zkoušku – jak doma, tak v kavárně. V našem dnešním článku si ji detailně představíme a řekneme si, na co dávat pozor při přípravě.

Co je americano vlastně zač? 

Americano je káva, která představuje jen a pouze kombinaci espressa a horké vody. Základem je samozřejmě pravé italské espresso, které se připravuje ideálně ze 7 až 8 gramů správně namleté kávy a má objem zhruba 30 ml. Aby výsledný nápoj ale nebyl tak silný, přidává se do něj ještě horká voda – většina baristů doporučuje ředit espresso vodou v poměru 1:5 – standardně má tak americano objem asi 180 - 200 ml. Možné jsou hned dva postupy, zatímco některé baristé přidávají horkou vodu do espressa, jiní dávají do šálku nejdříve horkou vodu a až poté přidají samotnou kávu. Tak jako tak musíte vždy počítat s tím, že americano nemá téměř žádnou cremu a chuťově je poměrně nevýrazné. 

americano 1

Jak se tenhle nápad zrodil? 

Americano svým názvem jasně odkazuje k Americe. Jistě vás tedy napadá, kde se vlastně tahle káva zrodila. A k vašem překvapení nepochází z Ameriky, ale z Itálie. Hlavní roli ale přesto hrají Američané – nápoj podle legend vznikl tak, že americkým vojákům, kteří za 2. světové války působili v Evropě, prostě a jednoduše nevyhovovalo silné a výrazné espresso, a proto si do něj ještě nechávali přidat horkou vodu. 

Na co si dát pozor? 

Pokud máte doma pákový kávovar, určitě si dávejte pozor, abyste kávu připravovali správně. Je sice jedno, zda přidáte espresso do kávy nebo kávu do espressa, ale rozhodně se vždy musí jednat o samostatně připravenou horkou vodu. V některých kavárnách vám totiž, místo aby připravili zvlášť espresso a vodu, nechají protéct celých 200 ml vody skrze pákový kávovar s kávou. Výsledný nápoj je sice podobně chuťově nevýrazný, ale má mnohem více kofeinu a do kávy se dostanou i nepříjemné tóny dřeva a koření, což může celou chuť kávy tak trochu degradovat. 

americano 2

Základem je vždy dobrá káva

Americano u nás bohužel není příliš populární a lidé, kteří mají rádi kávy bez mléka a s velkým objemem nejčastěji sahají po kávách z filtru. Přesto si ale myslíme, že káva s takovouto tradicí rozhodně stojí za zkoušku a pokud pro americano vyberete dobrou kávu, určitě vám bude chutnat. My v Čajové zahradě víme, že na kávě totiž záleží vždycky, ať už máte rádi espresso nebo třeba caffe latte. A proto pro vás máme celou řadu výběrových arabik z celého světa – na americano se skvěle hodí třeba káva z Guatemaly, která disponuje příjemnými tóny karamelu a čokolády. Sáhnout můžete rovněž po naší směsi na espresso, která je do pákového kávovaru jako dělaná. 

Líbil se vám náš dnešní článek? Tak to budeme moc rádi, když se přečtete třeba i některé z našich dalších příspěvků: