Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Cappuccino: Víte, jakou má tahle populární káva historii?

Jestli také patříte k lidem, kteří mají ve svém ranním šálku rádi více mléka než samotné kávy, pak jste pravděpodobně zvyklí si v kavárnách objednávat cappuccino. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, kde se tento populární nápoj vzal? A nezajímá vás, jak si ho připravit v domácích podmínkách? Pokud ano, určitě věnujte pozornost našemu dnešnímu článku, ve kterém si cappuccino rozebereme do posledního detailu. 

Co je cappuccino zač? 

Cappuccino je jedním z kávových nápojů vycházejících ze standardního espressa. To tedy znamená, že v kavárnách, které připravují kávu podle zajetých baristických pravidel, byste měli dostat cappuccino složené z jedné porce espressa (30 ml kávy připravené ze 7 gramů nějaké výběrové arabiky), horkého mléka a mléčné pěny. Cappuccino se servíruje do speciálního šálku o objemu od 150 do 180 mililitrů. 

Co je špatně? 

Navzdory tomu, že to mnohé populární řetězce nabízí, na cappuccino nepatří ani skořice, ani kakao ani žádná jiná dochucovadla (ačkoliv původně součástí nápoje byly, jak se dozvíte níže). Zajímavé je taky vědět, že u správného cappuccina by měla minimálně jeden centimetr tvořit samotná mléčná pěna. Ta by měla být krásně krémová, bez jakýchkoliv bublinek nebo nedokonalostí. Často cappuccino doprovází také latte art, které rozhodně není na škodu. Zpozornět byste ale měli v případě, že vám někde v kavárně naservírují velikou pěnovou čepici, která může být znakem možná až přešlehaného mléka. 

Kde se cappuccino vzalo? 

Když jsme v jednom z našich minulých článků psali o flat white, zmiňovali jsme, že se jedná o relativně novou záležitost, která toho nemá moc za sebou. A vlastně ani cappuccino není kdo ví jak starou záležitostí. I když svůj název dostalo podle takzvané sutany, tedy hnědého kapucínského obleku, rozhodně jej mniši nepili kdo ví kolik století nazpět. Ve skutečnosti se samozřejmě mnoho století dozadu pila káva třeba se šlehačkou či jiným mléčným výrobkem, ta ovšem neměla téměř nic společného s dnešním cappuccinem. 

Jako takové mohlo cappuccino vzniknout až ve 20. století, kdy začaly přicházet do módy první pákové stroje na přípravu espressa. První zmínka o dnešní podobě cappuccina tak pochází až ze 30. let 20. století a to z Itálie. Zajímavé je také to, že tehdy bylo vzhledem k italské kávové kultuře normální sedět v kavárně i několik hodin. Cappuccino se tak běžně podávalo i s různými dochucovadly, jako je třeba skořice nebo čokoládové hoblinky.

cappuccino 2-

 

Jak si cappuccino připravit?

Základem dobrého cappuccina je samozřejmě dobrá káva. A Čajová zahrada je synonymem dobré kávy – v našem eshopu totiž najdete skvělou arabiku z celého světa, takže si vybere opravdu každý. Pokud máte profesionální kávovar s parní tryskou, je celý proces jednoduchý. Stačí si ze 7 gramů čerstvé namleté kávy připravit silné espresso, které poté zalijete horkým mlékem a pěnou připravenou pomocí parní trysky. Pokud máte doma jen omezené podmínky, je řešením použití vaší oblíbené metody přípravy kávy (ať už je to filtr, nebo třeba moka konvička) a našlehání mléka pomocí ručního nebo automatického šlehače mléka. Jakmile máte dobrou kávu, nic není problém. 

Zaujal vás náš dnešní článek? Přečtěte si i další příspěvky z našeho blogu: