Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Čím si osladit kávu, když ne cukrem? Máme pro vás 5 alternativ

Ačkoliv mnoho odborníků cukr v kávě naprosto odsuzuje, mnoho lidí napříč věkovými kategoriemi si zkrátka a dobře nedokáže pomoci. A co si budeme vykládat, káva s cukrem sice možná vytvoří úplně jiný nápoj, ale rozhodně má něco do sebe. A co teprve když zjistíte, že nemusíte používat jenom cukr! V našem dnešním článku pro vás máme hned 5 tipů na to, jaké alternativy klasického cukru použít.

Klasický včelí med kávu skvěle dochutí

Mnoho z nás si od malička tak nějak vštěpovalo, že med patří do čaje (zejména při nachlazení) a do kávy se dává cukr. Zkoušeli jste někdy ale osladit kávu medem? Je to překvapivě dobré! A ve srovnání s cukrem má med větší obsah vitamínů, minerálů i antioxidantů, díky čemuž může mít celou řadu pozitivních vlastností. Ideální je samozřejmě kupovat med od nějakého lokálního včelaře, nebo – zejména pokud máte čas a prostor – si můžete tak jako my chovat své vlastní včely. 

Stévie je jako dělaná při hubnutí

Stévie sice není možná úplně nejatraktivnějším sladidlem, jeho nesporným benefitem je ale absence jakýchkoliv kalorií. Když tedy vyměníte klasický cukr za tohle zcela přírodní sladidlo získávané z jihoamerické byliny zvané stévie sladká, ušetříte si pár přijatých kalorií a bude se vám třeba lépe hubnout. Kromě toho je stévie vhodná i pro osoby s cukrovkou a podobně jako med může mít i určité zdravotní benefity. Jen si dávejte pozor na množství – pokud jí použijete hodně, může mít káva lehce nahořklé dozvuky.

Stevie

Javorový sirup je úžasnou alternativou

Javorový sirup je sice typický primárně pro Spojené státy (jistě nemusíme zmiňovat to množství amerických filmů, kde si někdo nalévá javorový sirup třeba na snídaňové lívance), ale poslední dobou čelí velké popularitě i u nás. A není se absolutně čemu divit – vždyť má mnohem nižší glykemický index než běžný cukr a podobně jako med obsahuje spoustu vitamínů, minerálů i antioxidantů. Některé výzkumy v javorovém sirupu dokonce odhalily až 24 různých antioxidantů, byť musíme podotknout, že jejich obsah není nijak závratný. 

Neslazené kakao nebo koření dělají divy

Speciální odstavec bychom měli věnovat i dvěma položkám, které kávu sice neosladí v pravém slova smyslu, ale rozhodně trochu pozmění její chuť a to pro někoho může být důležitější než samotná sladká chuť. První možností je poctivé 100% kakao, které v kombinaci se silnou kávou vytvoří opravdu velmi zajímavý chuťový zážitek. My doporučujeme pro tyto účely použít třeba kakao od společnosti Marc & Kay, které pro vás máme jako výhradní český distributor v našem eshopu. Podobně můžete do kávy přidat i řadu koření – vůbec od věci není třeba použití skořice, hřebíčku nebo badyánu. Záleží zkrátka a dobře jen na vás a na vašich chuťových preferencích.  

kakao

Hnědý kandysový cukr netradičně chutná i vypadá

Poslední skvělou alternativou klasického cukru, kterou jsme si pro vás připravili, je cukr kandysový. Tento typ cukru má velmi příjemnou karamelovou chuť a v kávě se jen velmi pomalu rozpouští, čímž jí postupně dodává velmi zajímavou chuť i vůni. Rovněž se v našem eshopu dá pořídit třeba i ve variantě na špejli, která je velmi atraktivní a poslouží vám v případě, že si dáváte s přípravou kávy opravdu záležet a chcete třeba udělat dobrý dojem na svoji návštěvu. 

No a to by od nás bylo pro tento článek všechno. Abyste vůbec měli co sladit, určitě doporučujeme vybrat kvalitní kávu. V našem eshopu seženete výběrovou arabiku z celého světa za skvělé ceny, takže si určitě vybere každý. Zároveň budeme rádi, když si přečtete některý z našich dalších článků: