Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Flat White: Víte, kde se vzal tento oblíbený nápoj?

Jakou kávu si dáváte, když náhodou jdete někam do kavárny? I když flat white ve skutečnosti nemá tak dlouhou tradici jako třeba cappuccino nebo espresso, je jasnou volbou pro obrovské množství lidí. Nenabízí ji tedy ani zdaleka jenom celosvětové řetězce, ale dopřejete si ho v téměř každé zapadlé kavárně.  Co to vlastně flat white je? A kde se vzalo? O tom vám řekneme v našem dnešním článku. 

Co to je flat white? 

Máte rádi kávu s mlékem, ale nechcete mléka až příliš? Tak to je nejvyšší čas vyzkoušet flat white. Tento nápoj se totiž skládá pouze z pořádné porce espressa a horkého mléka nejčastěji servírovaného v poměru 1:2. Od flat white nečekejte, že ho bude kdo ví jak velká porce, většinou se káva servíruje buď do malé tlustostěnné skleničky nebo do cappuccinového hrnečku. K jedné 30ml porci silného italského espressa se většinou totiž přidává jen asi 60 ml horkého mléka. Vytvořená káva je tak silná a má intenzivní, ale přesto jemnou a vyváženou chuť. Ale pozor, některé kavárny místo espressa používají rovnou doppio. Tahle káva tedy může mít dvakrát tolik kofeinu než ostatní nápoje v nabídce. 

Kde se flat white vlastně vzalo? O tom stále panují spory!

Flat White rozhodně není kdo ví jak starý nápoj, ale přesto není jasné, kde se vzal. Nárokují si ho totiž hned dva sousedící státy - Austrálie a Nový Zéland. Asi nejčastěji skloňovaná je historka o novozélandském baristovi Francisovi McInnesovi, který se rozhodl připravit si cappuccino z nízkotučného mléka. Takové mléko se ale adekvátně nenašlehalo, a proto se rozhodl trochu komicky pojmenovat svůj výtvor flat white. Tento název se ujal a od té doby se nápoj začal šířit všemožně do světa. De facto podobný příběh si ale nárokují i Australané, takže je nemožné přesně určit, kdo má pravdu. V konečném důsledku na tom ale vlastně vůbec nezáleží, hlavní je to, že flat white rozšířilo standardní nabídku káv, které v kavárnách najdeme. 

flat white

Jak a z čeho si flat white připravit?

Příprava flat white je neuvěřitelně jednoduchá. Nejdříve si připravte dvojité espresso (tzv. doppio) z kvalitní kávy. My doporučujeme použít tematicky třeba naši prémiovou arabiku z Austrálie, které je jen velmi limitované množství, ale která je chuťově naprosto delikátní. K přípravě můžete použít buď pákový kávovar nebo třeba moka konvičku. Mezitím je vhodné si připravit i horké plnotučné mléko. K tomu se samozřejmě hodí použít třeba trysku, která je součástí všech dobrých pákových kávovarů. Levnější a pro většinu lidí praktičtější řešení je však buď nějaký ruční pěnič mléka, nebo nějakou elektrickou variantu, která je sice dražší, ale jednodušší na ovládání a praktičtější. Jakmile máte mléko napěněné, stačí jenom smíchat mléko s kávou a je hotovo. Ti zdatnější zvládnou i precizní latte art, ti ostatní si jen vytvoří úžasnou kávu. A to přeci není k zahození, co myslíte?