Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Jak se sklízí káva? Nahlédněte pod pokličku kávovým žním

Kávovník je pro mnohé z nás neuvěřitelně fascinující rostlina. Jeho pěstování v ideálních klimatických podmínkách sice není nijak náročné, ale než se ze sadby kávovníku dostanete k ochutnání první výběrové arabiky, uplyne opravdu dlouhá cesta. V minulém článku jsme si vysvětlili, jak se káva praží. Tomu ale musí logicky předcházet ještě sběr, který také není ničím jednoduchým. V dnešním článku vám ale umožníme nahlédnout pod pokličku takovým kávovým žním. 

Kde káva vlastně roste? 

Ze všeho nejdůležitější je si uvědomit, kde kávovník vlastně roste. A my jsme pro ty z vás, které to zajímá opravdu do detailu, připravili dokonce i samostatný článek s vybranými kávovými regiony. Ve zkratce byste měli vědět aspoň to, že kávovník roste primárně v kávovém pásu, jež se rozprostírá mezi 23. severní a 25. jižní rovnoběžkou. Tyto rovnoběžky se označují také jako obratníky raka a kozoroha. Rovník je přitom takovým pomyslným rozdělovačem, protože severně od rovníku se káva sklízí primárně od září do prosince, kdežto jižně od rovníku se sklízí spíše až od ledna do března. 

Jak poznat čerstvě praženou kávu

Jak vypadá samotná sklizeň? 

Teď už víte, kde káva vlastně roste a můžeme pozvolna přejít k tomu, jak se káva sklízí. Důležité je vědět i to, že první “ovoce” začne kávovník plodit až po třech letech růstu. Čas na sklizeň nastává ve chvílích, kdy jsou kávové třešně tmavě červené barvy. Samotná sklizeň pak může probíhat buď ručně, nebo strojově. Výhoda ručního sběru spočívá primárně v tom, že je šetrnější ke kávovníku jako takovému a navíc už při sběru může dojít k odstranění nevyhovujících zrn. Stroje přece jenom nejsou tak šetrné ke stromu a navíc nijak nefiltrují dobrá zrna od těch špatných. Jsou ale levnější než lidská práce, a proto se zejména u levnějších a supermarketových káv používají častěji. 

Co se děje po sklizni? 

Až se zrna sklidí, nastává teprve ta pravá alchymie. Zrna je nutná nějak zpracovat a to se může dít hned několika způsoby. Buď suchou metodou, kdy se zrna po důkladném promytí suší na slunci, nebo mokrou, která spočívá v tom, že se zrna nechají fermentovat ve speciálních nádržích, než se začnou sušit. Méně frekventovaná je pak tzv. honey metoda, kdy se na kávě nechá i dužina připomínající med. Jak tyto metody zpracování ovlivňují výslednou chuť kávy se dozvíte v našem samostatném článku na toto téma. 

Caffe Latte_Latino Cafe

Jakou kávu vybrat? 

V naší nabídce najdete kávy z celého světa a u všech z nich se snažíme zaručit maximální čerstvost. Kromě zrnkové kávy u nás najdete také kávu aromatizovanou nebo třeba instantní, takže si dokáže vybrat naprosto každý. Jelikož je pro nás čerstvost naprostou prioritou, zelená zrna po sklizni a následném zpracování vozíme k nám do naší holešovické pražírny, kde jim pod dohledem profesionálů dáme tu pravou chuť, která potěší vaše chuťové pohárky.