Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Kde se pěstuje káva? Máme pro vás seznam vybraných regionů.

Káva si v průběhu let získala obrovskou popularitu a dnes se na celosvětové produkci podílí podle některých zdrojů až 60 různých zemí. A často jsou to i státy, do kterých byste to vůbec neřekli. Geografická poloha je ale, jak asi sami tušíte, naprosto zásadní pro chuť, vůni i kvalitu kávy. Jaká je tedy například káva ze Střední Ameriky? A jak chutná káva třeba z Asie? To všechno se dozvíte v našem dnešním článku.

Základem všeho je kávový pás
Pokud se vás někdo zeptá, kde se káva pěstuje, spolehlivou odpovědí je, že v kávovém pásu. Tak se označuje geografické území, které se rozprostírá mezi 23. severní a 25. jižní rovnoběžkou – zjednodušeně hovoříme také o území mezi obratníky raka a kozoroha. Tam jsou ideální podmínky pro růst kávových zrn. Neznamená to, že by káva jinde nerostla, ale pro úspěšné pěstování ve větším množství jsou tyto lokality, které se zcela vyhýbají Spojeným státům, Evropě i značné části Asie, vůbec nejlepší. Pojďme si jednotlivé regiony projít.

Seznam vybraných regionů

Afrika
Začneme tam, odkud se vzala káva. Málokdo totiž ví, že domovem populárního nápoje je africký stát zvaný Etiopie, který dodnes produkuje jednu z nejlepších káv na světě. Tamní arabika se vyznačuje plnou a intenzivní chutí odkazující k čokoládě a červenému vínu, což je dáno zejména kyselostí tamní půdy. Není divu, že podobné tóny najdete třeba i v arabice z Keni, což je stát, který si velmi přísně hlídá kvalitu exportované kávy. Kromě těchto dvou států patří mezi významné africké exportéry ještě třeba Kamerun, Rwanda, Tanzanie, Uganda, Zambie, nebo Zimbabwe. A všechny tyto kávy najdete v naší široké nabídce.

Asie
Na druhém místě stojí za zmínku státy Asie. Káva se samozřejmě pěstuje primárně na jihu kontinentu a celému exportu dominuje Vietnam, který je po Brazílie už dlouhou dobu nejvýznamnějším světovým producentem arabiky. Vietnamská káva má, stejně jako mnoho dalších asijských arabik, velmi vyvážené a jemné tělo, které je lehce nasládlé s tóny vanilky. Speciální zmínku si zaslouží i Filipíny, které kromě klasické arabiky prosluly také produkci výběrové cibetkové kávy, což je vůbec nejdražší káva na světě. Z dalších regionů můžeme zmínit třeba Indonésii, Sumatru nebo Laos, přičemž všechny tyto kávy opět najdete v naší nabídce.

Kde se pěstuje káva

Amerika
Suverénně nejvíc producentů se nachází na území Ameriky. Nepatří sem ale Spojené státy, jedná se spíše o regiony ve Střední a Jižní Americe. Jedinou výjimkou Spojených států je stát Havaj, kde se pěstuje opravdu výběrová a velmi drahá káva zvaná Kona. Ta se vyznačuje velmi jemnou chutí s jemnými náznaky skořice, čokolády i karamelu. Ze Střední Ameriky stojí za zmínku třeba Guatemala, která nabízí ideální vulkanickou půdu pro pěstování a jejich káva má proto přirozeně lehce kouřové aroma, které mnoho odborníků vyzdvihuje. Pozadu nezůstává ale ani Honduras, Mexiko, Panama, nebo Salvador, jejichž výběrovou kávu můžete ochutnat i u nás.

Jižní Amerika pak nabízí zejména dva kávové giganty. Na prvním místě je to Brazílie, která pěstuje nejvíc kávy na světě a tamní arabika v sobě často kombinuje tóny oříšků, kakaa i medu. V těsném závěsu je pak Kolumbie produkující výběrovou arabiku s tóny čokolády a vanilky. U nás seženete dokonce i bezkofeinovou verzi kolumbijské kávy.

Austrálie
Na závěr si dovolíme ještě malou zajímavost. Káva se pěstuje dokonce i v Austrálii a pokud jste ji ještě nikdy neochutnali, měli byste vědět, že je opravdu výborná. Má intenzivní chuť s tóny kakaa a hořké čokolády a díky vysokému obsahu kofeinu je jako dělaná pro náročná rána. Bohužel tamní klima umožňuje jen velmi omezené pěstování, a proto je australské arabiky poměrně málo a navíc je ve srovnání s ostatními o něco dražší. Přesto ji ale doporučujeme vyzkoušet. Sáhnout po ní můžete třeba v našem eshopu.

No a to by od nás bylo pro dnešek všechno. Že jste z toho čtení dostali chuť na kávu? Vůbec se vám nedivíme. Naše nabídka je naštěstí tak široká, že si vybere každý. A než se nadějete, káva už vám bude dělat radost u vás doma.

banner_degustátorStaňte se_962x230px

Pokud ještě nemáte nakupovací náladu a rádi byste četli dál, můžete se podívat na některý z našich dalších článků, které pro vás s láskou píšeme: