Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Puerh - Neznámý čaj, který si naprosto zamilujete

Existuje celá řada čajů, které se těší velké popularitě. Někdo rád žluté, někdo bílé, jiný sází třeba na klasické zelené nebo černé. Na druhé straně tohoto spektra ale stojí Puerh, čaj, který téměř nikdo nezná a on má přesto obrovské množství jiných benefitů. Víte ale, jak poznat kvalitní Puerh? Jaké má benefity a kde ho vlastně koupit? V našem dnešním článku se na něj podíváme zblízka.

V čem je puerh tak zvláštní?
Puerh sice může působit jako obyčejný jednodruhový černý čaj, tak to ale vůbec není. Jedná se totiž o druh čaje, který prochází tzv. dodatečnou fermentací. V provincii Yunnan, odkud čaj pochází, se sklízí hned třikrát ročně a jednotlivé čaje tak nesou názvy dle sklizně. Po sklizni se lístky nechají zavadnou, pak se zahřejí na pánvi, srolují a nechají se dosušit na slunci. Až jsou usušené, dodatečně se ještě napaří a pak se teprve lisují do charakteristických tvarů, v nichž je možné puerh zakoupit. Narozdíl od ostatních čajů tak nemusí být jenom sypaný, ale může mít například tvar tablet, z nichž si pomocí nože pokaždé kousek uříznete.

FotkyFoto_36654291_S 

K čemu se puerh doporučuje a jak jej připravit?
Ačkoliv moderní medicína se k puerh čajům staví poněkud skepticky, v Číně se již používá po dlouhá staletí. Tamní obyvatelé často věří, že jim může čaj pomoci s hubnutím, detoxikací, trávením a vzhledem k obsahu některých antioxidantů, vitamínů a minerálů může také zlepšovat fungování imunitního systému. Ve srovnání s jinými černými čaji má dokonce i méně kofeinu, který sice má stimulační účinky, ale mnoha lidem může například dráždit trávení.

A jak si ho připravit? To je jednoduché - u sypaného použijte 1-5 lžiček čaje a zalijte je půl litrem vody o teplotě asi 90°C. Poté jej louhujte od dvou do čtyř minut, sceďte a po vychladnutí jej vypijte. Kvalitní puerh je možné zalévat i opakovaně a to klidně i třikrát.

Jakou má puerh chuť, vůni a barvu?
Puerh není ani zdaleka výjimečný jenom svým tvarem, ale i vším od chutě a vůně až po barvu. Po zalití vás překvapí velmi tmavá barva, která spíše než čaj může připomínat kávu. Kvalitní puerh by se pak měl vyznačovat jemné nadládlou vůní, ve které jsou znatelné tóny kouře i zemitá. Stejně taková je i chuť s tím, že platí, že čím starší puerh je, tím jemnější a vyváženější chuť by měl mít.

Puerh Cihla 250g v bambusu 7562 

Jaký vybrat a kde puerh koupit?
Pokud se rozhodnete puerh vyzkoušet, máte celou řadu možností. Asi tou nejzákladnější a nejlevnější variantou je klasický sypaný čaj puerh, který v našem eshopu naleznete jak čistý, tak i v několika ochucených variantách. Pokud vám nevadí do čaje investovat více peněz a chcete si dopřát prvotřídní chuťový zážitek, určitě bychom dali ruku do ohně třeba za náš puerh v cihle nebo koláč jingmai.

Čajový degustátor 

Čtete rádi naše články? Tak to nikam neodcházejte! Raději si přečtěte některý z našich nedávných příspěvků. Co třeba: