Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Tein vs. kofein. Který je lepší po ránu a který v průběhu dne

Jak vypadá vaše ideální ráno? Zatímco někdo si nedokáže představit začátek dne bez šálku výborné kávy, někdo jiný nedá dopustit na šálek skvělého zeleného nebo černého čaje. Ať už se přikláníte ke kterékoliv z možností, určitě jste někdy přemýšleli nad tím, co je vlastně vhodnější. V dnešním článku si tedy představíme vítěze populárního duelu tein vs. kofein a prozradíme, co je lepší hned po probuzení.

Tein, nebo kofein?
Kofein je jedním z nejrozšířenějších stimulantů na světě a jeho spolehlivým zdrojem je káva, která mu taktéž dala název. Málokdo přitom ví, že kofein se vyskytuje i v čaji, jenže v tomto nápoji se označuje jako tein. Ano, čtete správně. Kofein a tein jsou dvě zcela totožné sloučeniny. Jediným rozdílem je koncentrace - zatímco šálek dvojitého espressa obsahuje až 120 mg kofeinu, menší hrnek černého čaje obsahuje jen asi 60 mg a stejné množství zeleného čaje dokonce jen 35 mg. To se samozřejmě promítne i do toho, jak často můžete zelený čaj, černý čaj nebo kávu pít, což jsme důkladně rozebírali v našem samostatném článku.

Tein_kofein 

Takže nikde není rozdíl?
Co se týče obsaženého stimulantu, mezi čaje a kávou skutečně není rozdíl. Čaj ale na rozdíl od kávy obsahuje třísloviny a ty mají schopnost snižovat rychlost, s jakou se kofein uvolňuje do těla. To jednoduše řečeno znamená, že zatímco kofein z kávy vás povzbudí téměř okamžitě, čaj má pomalejší nástup účinků. Kofein v našem těle vydrží fungovat jen pár hodin a poté začne jeho hladina klesat. Jakmile k tomu dojde, může se dostavit únava.

Kofein_tein 

Co si mám tedy vybrat?
Sečteno a podtrženo – pokud chcete povzbudit jen mírně, ale zato na delší dobu, sáhněte po čaji. Jestli ale potřebujete dodat energii rychle a nevadí vám, že po čase zase rychleji klesne, zvolte kávu. Do konečného rozhodnutí by měly promluvit také vaše chuťové preference. Pokud máte kávu rádi, nemá smysl si ji odpírat jen proto, že čaj se může po ránu jevit jako vhodnější. A to stejné platí o čaji – nikdo vás nenutí jej měnit za silnější kávu jen proto, že více povzbudí.

Vždycky si ale hlídejte, že kupujete kvalitní produkty a správně je připravujete. Není nic horšího, než podezřele levné instantní kávy nebo třeba pití kávy i s lógrem. Zvolte raději kvalitní arabiku z celého světa a připravte si ji podle našich receptů třeba ve frenchpressu nebo v džezvě. Na své si u nás přijdete i v případě, že holdujete spíše čaji. Proto si v naší nabídce můžete vybrat cokoliv od bílých čajů až po ty zelené a my vám u každého vybraného produktu můžeme garantovat, že s ním budete maximálně spokojeni.

 Čajový degustátor

No a to by od nás bylo pro tento článek všechno. Líbí se vám naše příspěvky? Tak to si neváhejte přečíst další! Co třeba některý z těchto: