Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Víte, jak využít sílu kopřiv? Máme pro vás 4 tipy

Na jaře začínají růst první kopřivy. Mnozí z nás na ně často nadávají, protože popálení od nich není zrovna příjemné. Víte ale, že byste se na ně měli dívat spíše s úctou? Tato bylina obsahuje látky, které příznivě působí na lidský organismus. Bohatá je mimo jiné na bílkoviny, vitamíny skupiny B a C, dále na vápník, fosfor, hořčík, železo či draslík. Lidové léčitelství o kopřivě mluví jako o zázraku, který údajně může pomoci s čištěním krve, snižováním vysokého krevního tlaku, menstruačními bolestmi, infekcí močových cest, bolestí kloubů a dalších potížích. V jaké formě se dají kopřivy využívat a co všechno se z nich dá připravit? Máme pro vás hned několik tipů. 

Zdravý kopřivový čaj 

Kopřivový čaj si snadno připravíte z pár vršků čerstvých kopřiv posbíraných cestou domů z procházky. Pokud ale zrovna není jejich sezóna, připravit si je můžete z kopřivy sušené. Pokud by vás samotný čaj příliš neoslovit, můžete si ho dochutit třeba lžičkou medu nebo pár kapkami citronové šťávy. Věřte, že si na jeho chuť po pár šálcích zvyknete a nebude vám vůbec vadit.

Kopřivový čaj

Domácí šťáva z kopřiv

Zkoušeli jste si někdy připravit kvalitní domácí sirup bez přidaných konzervantů a dalších zbytečných dochucovadel? Máme pro vás skvělý tip. Výrobou domácí šťávy strávíte jen pár minut a myslíme, že s výsledkem budete spokojeni. Jak na ni? 100 vršků kopřiv zalijte dvěma litry studené převařené vody, přidejte na kolečka nakrájené a řádně umyté 4 citrony a vše spolu nechte 24 hodin louhovat. Poté směs přeceďte, přidejte 2 kilogramy cukru a promíchávejte do doby, než se všechen nerozpustí. Výroba kopřivové šťávy opravdu není žádná věda a stojí za to ji vyzkoušet. 

Kopřivový odvar pro krásné vlasy

Kopřivy se dají využít i z vnějšku. To, že pomáhají ke krásnějším a kvalitnějším vlasů, věděly už naše prababičky. Připravit si z kopřivový odvar zvládnete během chvilky. Jak na něj? Asi dvě hrsti čerstvých kopřiv zalijte litrem vody a vařte po dobu 20 minut. Po této době odvar zceďte přes jemné sítko či plátýnko. Po zchladnutí si nálevem opláchněte předem umyté vlasy a máte hotovo. Odvar by vám měl pomoci v boji proti vypadávání vlasů. Vlasy by po pravidelném opakování kúry měly být také lesklejší, pevnější a zdravější. 

Odvar z kopřivy

„Špenát“ nebo polévka 

Věděli jste, že se dají kopřivy využít také v kuchyni? Připravit si z nich můžete například krémovou polévku nebo pokrm svým vzhledem velice podobný špenátu. Zacházet s nimi můžete v kuchyni stejně jako se špenátem. Na chuť kopřiv si někteří z vás budou muset možná chvíli zvykat, pokud jim ale přijdete na chuť, vaše tělo vám určitě poděkuje.


Z kopřiv si čaj či odvar na vlasy můžete dopřávat i mimo jejich sezónu. Kopřivy si můžete sami nasbírat a usušit, nebo si sušené lístky kopřivy zakoupit na našem e-shopu. Dáte kopřivám šanci? Určitě byste měli nějaký z našich tipů vyzkoušet.