Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Jaké existují stupně pražení kávy? Máme pro vás seznam typů pražení.

Nemusíte být žádní zkušení baristé, abyste si všimli, že každé kávové zrno má trošku jinou barvu. Stačí koupit dvě libovolné zrnkové kávy ze supermarketu, otevřít je a uvidíte, že jsou diametrálně odlišné. Za vším totiž stojí jiný styl pražení. A právě to, jak se dá káva upražit, si představíme v našem dnešním článku. 

Jak se káva vlastně praží?

Na téma pražení kávy jsme na našem blogu psali už jeden samostatný příspěvek. V něm jsme mimo jiné zmiňovali, že k pražení kávy se využívá tzv. pražička, která se předehřeje na určitou teplotu, poté se do ní vloží kávová zrna a začíná pražení. Pak už je vlastně jenom na pražičovi, jak kávu připraví a jak moc si dá na pražení kávy záležet. A jak uvidíte hned v dalším odstavci, možností, jak kávu upražit, má opravdu hodně. 

pražení kávy

 

Jaké existují způsoby pražení?

Jak asi víte, kávová zrna jsou na začátku procesu, tedy ještě před pražením, zelená. O tom jsme psali také vlastní článek a zelenou kávu seženete i v našem eshopu. Jakmile ji ale dáte do pražičky, začne se barva měnit. A podle toho rozlišujeme:

    • Schnutí – když teplota v pražičce překročí 150 stupňů, začne káva hnědnout. V této fázi ale stále není příliš dobrá a moc často se s ní nesetkáte.

 

  • První prasknutí tzv. First crack je jasným signálem, že už je káva vhodná k pití. Tento název není zvolený náhodně, jak se z kávových zrn odpařuje voda, skutečně dochází k velmi jemnému, ale uchem slyšitelnému praskání. Káva těsně po prvním prasknutí má stále dost kyselou chuť a lidé ji příliš často nevyhledávají. 
  • Skořice – ve chvíli, kdy kávová zrna připomínají svou barvou skořici, jsou vhodná na pití především pro milovníky velmi světlého pražení a tedy i kyselejších a do ovocna laděných chutí. 
  • Americké – americké pražení označuje kávová zrna pražená při teplotě přesahující 200°C. V této fázi už se konečně začíná objevovat typická hořkost kávy a naopak ustupuje acidita. 

 

    • Městské – tohle pražení je zdaleka nejpopulárnější a je to skvělý kompromis, ve kterém se mísí přirozené vlastnosti kávy a umění pražiče. Káva je jen minimálně kyselá, tak akorát hořká a chutná podle toho, z jakých regionů pochází, ovšem velmi často dominují různé čokoládové či karamelové tóny. 

 

  • Vídeň, Francie, Itálie – tyto státy a město označují to vůbec nejintenzivnější pražení a poznáte je podle olejové struktury zrn. Po stránce chuti pak rozhodně dominuje čokoláda a karamel, přirozené chuťové tóny jsou už téměř zcela potlačeny a pokud nemáte zkušeného pražiče, hrozí spálení a znehodnocení kávy. 

Pražení kávy 1

 

 

Jak kávu pražíte vy? 

U nás v Čajové zahradě jsme velmi důslední, protože víme, že na pražení kávy nesmírně záleží. Naši kávu tak pražíme až v naší holešovické pražírně, aby k vám dorazila naprosto čerstvá. A standardně ji pražíme tak, aby nebyla kyselá a zároveň abychom nepotlačovali její přirozené vlastnosti, protože naši kávu pečlivě vybíráme a zničit její chuť danou klimatickými podmínkami by byla hrozná škoda. Ať si vyberete kterýkoliv produkt z našeho eshopu, můžete mít jistotu, že bude pražený přesně tak, jak si zaslouží.