Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Co použít do kávy místo mléka?

Když se zeptáte většiny zkušených kávových odborníků na to, jakou kávu mají rádi, většina z nich vám řekne, že je to espresso. Část lidí ale kávě bez mléka prostě a jednoduše nedokáže přijít na chuť a my je na jednu stranu chápeme. A jak jsme zmiňovali v samostatném článku, do kávy s mlékem vždy patří pouze plnotučné mléko. Pokud ho doma nemáte, nebo jen prostě a jednoduše hledáte změnu, máte stále poměrně dost možností. Ty nejzajímavější vám představíme v našem dnešním článku. 

Kopeček vanilkové zmrzliny 

Až v létě půjdete kolem nějaké kavárny a zahlédnete v její nabídce affogato, nebuďte překvapeni. Jedná se totiž o espresso s kopečkem zmrzliny – nejčastěji vanilkové nebo mléčné. Když se nad tím totiž zamyslíte, dobrá zmrzlina není ničím jiným, než kombinací mléka, cukru a nějaké další suroviny lišící se podle příchutě zmrzliny. Skvělé na tom je, že zmrzlinu můžete neustále měnit a káva vás tak celé léto neomrzí. Inspiraci pro přípravu affogata můžete načerpat v našem jednoduchém receptu.

Co použít do kávy místo mléka.

 

Alkohol

Pokud dokážete pít kávu kdykoliv, není od věci si do ní přidat i kapku alkoholu, čímž můžete vytvořit buď prvotřídní letní koktejl nebo skvělý nápoj na studené zimní večery. My jsme v našem receptu psali o kombinaci kávy a kávového likéru zvaného Kahlua, ale vaší fantazii se meze nekladou. Uvidíte, že třeba s takovým rumem vynikne káva podobně dobře a vůbec vám v ní nebude chybět mléko. 

Mléčné alternativy

Jestli mléko ze zdravotních důvodů buď nemůžete, nebo se mu prostě a jednoduše chcete vyhnout, sáhněte po mléčných alternativách, které se někdy označují jako tzv. rostlinná mléka. Ta mají různé vlastnosti a pravděpodobně budete muset nějaký čas zkoušet, které je do vašich domácích podmínek nejvhodnější. V některých kavárnách se můžete setkat třeba se sojovým, ovesným či mandlovým mlékem. 

Co použít místo mléka

 

Máslo nebo kokosový olej 

I když to možná nezní úplně tradičně, v zahraničí zažívá káva s přidaným máslem nebo kokosovým olejem poslední dobou dost velký boom a hovoří se jak o možných zdravotních benefitech, tak o tom, že káva vlastně vcelku dobře chutná a může být vhodným zdrojem kalorií třeba ve chvíli, kdy ráno nestíháte snídani. Dobré je ke smíchání ingrediencí však použít mixér, protože pouhým přidáním másla do kávy může dojít k tomu, že se složky nepropojí a na kávě vznikne olejová vrstva. 

Ať už se rozhodnete vyzkoušet kteroukoliv z alternativ, nezapomínejte na to, že stále je zapotřebí mít dobrou kávu, kterou zkrátka a dobře nezamaskuje snad žádná ingredience. V našem eshopu naštěstí najdete celou řadu různých káv, ze kterých si zaručeně vyberete. Všechny pražíme až v naší holešovické pražírně a za jejich kvalitu se vám můžeme zaručit.