Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Víte, jakou historii má ledová káva? A jak si připravit tu nejlepší?

Káva patří k vůbec nejpopulárnějším nápojům napříč světem. Jakmile ale přijde léto, jen málokdo má chuť třeba na klasické horké espresso. A v ten moment přichází na scénu ledová káva, která kromě skvělého osvěžení přináší i pořádnou porci kofeinu. A kromě toho samozřejmě existuje nepřeberné množství různých variant a možností, jak si ledovou kávu vylepšit. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, jak ledová káva vlastně vznikla? V našem dnešním článku nakoukneme do historie a zároveň vám přineseme tipy na to, jak si připravit co možná nejlepší ledovou kávu. 

Ledová káva nemá vůbec jasnou historii 

Ledová káva je sice dnes opravdu velmi oblíbená, ohledně jejího rozšíření ale panuje celá řada otazníků. Asi nejznámější teorie datuje původ ledové kávy zhruba do roku 1840, kdy s ní přišli francouzští vojáci v alžírských legiích. Tehdy se jejich ledová káva skládala z kávového sirupu, studené vody a pořádné porci cukru. K rozšíření napříč světem pak došlo ve chvíli, kdy se zmiňovaní vojáci vrátili domů a představili tento koncept francouzským kavárnám. Ty si pak základní recept různě modifikovali a popularita ledové kávy začala postupně růst. Od začátku 20. století pak ledovou kávu začaly propagovat i různé instituce a postupně se přidávaly i vznikající řetězce rychlého občerstvení, které dnes různé ledové drinky servírují zákazníkům po celém světě. 

ledová káva

Jak si ledovou kávu vlastně připravit? 

Existují v zásadě dva způsoby, jak si ledovou kávu připravit. Ten první, o něco složitější, používá klasické espresso z pákového kávovaru. To je samo o sobě dost silné a samozřejmě je teplé, a proto se nechá nalít na kostky ledu. Se vzniklou kávou a pokojové teplotě pak můžete vymyslet ledasco – přidat mléko, skořici i nejrůznější příchutě. Druhá, o poznání jednodušší varianta, vychází z instantní kávy, kterou stačí jen a pouze zalít studenou vodou a promíchat. Samozřejmě nemá cenu si nic nalhávat – instantní káva se nevyrovná čerstvě namletým zrnům, avšak když zvolíte nějaký kvalitní produkt, určitě budete příjemně potěšeni. My bychom dali ruku do ohně za naši instantní kávu značky Latino Café, kterou vyrábíme přímo z vybrané brazilské arabiky. Jakmile jednou instantní kávu zalijete vodou, stačí opět přidat věci, které máte rádi a vychutnat si úžasně osvěžující nápoj. 

 jak si připravit ledovou kávu

Naše doporučení je přidat do kávy porci ledu a mléko do ní nalévat velmi opatrně, ideálně přes  lžičku. Díky tomu nedojde k promíchání jednotlivých surovin, ale ke krásnému navrstvení na sebe. Kromě klasického mléka můžete samozřejmě zvolit i mléka rostlinná, která jsme zmiňovali v našem samostatném článku. Inspirovat se můžete také některými z našich receptů, které pro vás pravidelně sepisujeme.