Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Víte, jaká je historie ledového čaje? A jaký je vlastně nejlepší?

Ledové čaje jsou úžasné už jen proto, že nabízí skvělé osvěžení do horkých letních dnů a dá se s nimi vymyslet opravdu celá řada různých receptů. Víte ale, kde se vlastně nápad na pití vychlazeného čaje vzal? V našem dnešním článku vám detailně popíšeme historii tzv. ice tea a zároveň vám prozradíme, jak vybrat a připravit ten nejlepší.

Historie ledového čaje je opravdu zajímavá

Schválně zkuste zavřít oči a uhodnout alespoň to, ve kterém století byl ledový čaj připraven poprvé. Pokud jste tipovali doby dávno minulé, jste na omylu. Poprvé totiž s nápadem na vychlazený čaj přišla až Marion Cabell Tyree, redaktorka známého amerického časopisu. Ta ve vydání publikovaném v roce 1879 doporučovala čaj zalít horkou vodou, v průběhu dne jej louhovat a poté přelít do poháru, ve kterém bude nachystaný cukr a led. O něco později se pak ještě objevovaly další zmínky o ledovém čaji, ale ten pravý boom přišel až v roce 1904. 

Tehdy se konala světová výstava v St. Luis, kde Angličané chtěli naučit Američany pít i černý čaj, který doté doby nebyl ve Spojených státech nijak oblíbený. Tohoto úkolu se mimo jiné chopil Richard Blechynden, jež ale s horkým čajem za úporného počasí nezaznamenal žádný úspěch. Přidal do čaje proto několik kostek ledu, což už začalo být pro návštěvníky podstatně atraktivnější. Ledový čaj na světové výstavě zaznamenal takový boom, že se dá říct, že možná právě i díky ní jej dnes pijeme v takovém množství. 

 ledový čaj

Jak vybrat správný čaj pro přípravu ice tea?

I když to mnoho lidí vůbec neví, pro přípravu ledového čaje se dá použít víceméně jakýkoliv čaj – od zeleného přes černý až po ovocný a nemusí se ani jednat o nějakou speciální variantu. Musíme však jedním dechem dodat, že nejlepší jsou chuťově výraznější čaje, jejichž chuť vynikne i při louhování za studena. Právě proto máme na našem webu kategorii ledových čajů, které jsou pečlivě vybrané tak, aby jejich chuť dobře vynikla i při louhování ve studené vodě. V žádném případě to ale neznamená, že je nemůžete zalít i vodou teplou – právě naopak, pokud vám trocha ledového čaje z léta zbyde, klidně si jej schovejte na zimu a udělejte si jej horký. 

 ledový čaj 1

Jak si ledový čaj připravit? 

V zásadě existují dvě možnosti, jak si ledový čaj připravit. Tou jednodušší je zalít čaj studenou vodou a nechat jej 8 – 12 hodin odležet třeba v lednici. Pak jej můžete servírovat třeba na kostkách ledu. 

Druhou variantou je použít vodu teplou, což se hodí zejména v případech, kdy potřebujete ledový čaj servírovat rychle. V takovém případě se pro černé a ovocné čaje doporučuje louhování kolem pěti minut a pro zelené kolem tří minut. Poté je dobré čaje přecedit, nechat chviličku vychladnout a poté nalít na kostky ledu. Jelikož led čaj naředí, je dobré připravit původní nálev o trochu silnější. 

K oslazení ledového čaje se pak dá použít víceméně jakékoliv tekuté sladidlo. My bychom doporučovali sáhnout třeba po sirupu z agáve, javorovém sirupu nebo třeba poctivém českém medu. 

No a to by od nás bylo pro dnešní článek všechno. Pokud stále ještě nevíte, jaký ledový čaj vybrat, určitě se podívejte do našeho eshopu a uvidíte, že vám nějaký padne do oka.