Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Věděli jste, že existuje i žlutý čaj? A víte, proč ho vyzkoušet?

Když se někoho zeptáte, jaké druhy čajů zná, většinou se vám dostane klasických odpovědí zmiňujících zelené nebo černé čaje. Čas od času si někdo dokáže vzpomenout ještě třeba na čaj bílý, který ale už tak známý rozhodně není. Ale žlutý čaj? O tom spousta lidí nikdy neslyšela, natož aby věděli, co si pod tímto označením představit. Pokud jste ani vy žlutý čaj nikdy nevyzkoušeli, v našem dnešním článku se dozvíte všechno, co byste o něm měli vědět. 

Co je žlutý čaj vlastně zač? 

V podstatě existuje několik možných výkladů toho, jak žlutý čaj přišel ke svému jménu. Jeden z výkladů říká, že žlutá je barva císaře a jelikož tento čaj býval hojně dodáván na císařský dvůr, byl tak pojmenován. Druhá, o trochu míň honosnější, teorie dává do souvislosti název s barvou nálevu  – po vylouhování má totiž žlutý čaj příjemně žlutou barvu, která připomíná slámu. Ať už ale název vznikl jakkoliv, důležité je, co je tento čaj vlastně zač. Jedná se totiž o velmi mladé lístky či pupeny, které jsou bezprostředně po sklizni několikrát zahřívány na horkých pánvích a následně baleny do tkaniny, ve které se pomalu odehrává proces fermentace. 

Žlutý čaj (3)

Proč je tak exkluzivní? 

Žlutý čaj představuje poměrně raritní záležitost a každý rok se ho vyprodukuje jen velmi omezené množství, což se zákonitě musí promítnou do ceny. Proč tedy patří mezi dražší čaje? Primárně proto, že se produkuje jen v několika vybraných lokalitách, kde dochází k ručnímu sběru čajových pupenů a následnému zpracování. A když vezmete v úvahu, že v hornatém terénu potřebují sběrači na každé kilo žlutého čaje několik desítek tisíc pupenů, není se čemu divit. Každý rok se vyprodukuje jen velmi omezené množství žlutého čaje, protože jednak ubývá mistrů znalých výrobního procesu a jednak jej vytlačuje rostoucí poptávka po zeleném čaji. Je tak docela možné, že za pár let bude dostupnost žlutého čaje ještě horší než dnes. A to je veliká škoda, když zvážíte fakt, že první zmínka o něm pochází už z dynastie Tchang, který vládla od 7. do 10. století. 

Co od něj očekávat? 

Máte od žlutého čaje vysoká očekávání? Nebojte, rozhodně vás nezklame. Po stránce chuti je totiž naprosto vyvážený a velmi jemný. Kombinuje v sobě příjemné tóny medu a kaštanů, ale i jemné náznaky tropického ovoce či koření. Narozdíl od zeleného čaje se zde nesetkáte s žádnou trpkostí ani náznaky kyselosti, a i proto na něj pravidelní konzumenti nedají dopustit. Samotný nálev má slámově žlutou barvu a jeho vůně je velmi jemná a intenzivní. 

Žlutý čaj 1

Jaký žlutý čaj vybrat?

Laická poučka říká, že pokud uvidíte podezřele levný žlutý čaj, dejte od něj raději ruce pryč. U nás se to nestává příliš často, ale někde je možné se setkat s tím, že někteří výrobci prodávají pod tímto názvem třeba některý ze zelených čajů, které jsou řádově levnější. My proto doporučujeme čaj kupovat jen od spolehlivých dodavatelů a jakmile jednou ochutnáte třeba náš žlutý čaj Yinzhen, nebudete mít pochyb o tom, že jste nakoupili správně.