Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Gyokuro: Ten nejlepší zelený čaj, jaký můžete vyzkoušet?

Věděli jste, že ročně se na celém světě vypije kolem 600 000 tun zeleného čaje? Na tomto neuvěřitelném čísle se ale z velké části podílí různé balené supermarketové čaje, po kterých stále ještě sahá spousta lidí. V našem dnešním článku bychom se rádi zaměřili na opačný konec spektra a sice na velmi exkluzivní a výjimečný čaj, kterého se produkuje jen značně omezené množství. Představíme si totiž gyokuro a pokusíme se vám vysvětlit, proč se i přes vyšší cenu rozhodně vyplatí ho vyzkoušet. 

Co je gyokuro vlastně zač? 

Gyokuro není jen obyčejný zelený čaj, který disponuje podezřele vysokou cenovkou. Jedná se totiž o jednu z nejvyšších tříd japonských čajů a už od nepaměti byl vyčleněný spíše pro významné hosty než pro běžné smrtelníky. A co je na něm tedy tak výjimečného? Třeba to, že na rozdíl od mnoha jiných čajů není pěstován pouze na slunci, ale vyžaduje i určitou dávku stínu. Proto se také pěstuje jen v několika specifických lokalitách, které disponují dostatečnou vlhkostí a vyšší teplotou přes den, ale nižší teplotou v průběhu noci. Zásadní změna pak přichází zhruba 3 týdny před sklizní, kdy musí být keře ručně zastíněny – k tomu se nejčastěji používají rákosové nebo slaměné rohože. Stín způsobí, že se v čaji sníží množství tříslovin a naopak zvýší množství chlorofylu i kofeinu. 

Gyokuro 1

Jak gyokuro chutná? 

Chuťový profil čaje gyokuro se dá popsat jen velmi těžko – odborníci se shodují na tom, že má svěží lahodnou chuť, v níž se mísí lehce nasládlé tóny s příjemnou decentní kyselostí. Gyokuro rozhodně není tak trpký jako jiné zelené čaje, jeho chuťový profil je o poznání hladší a nálev nefritově zelené barvy se opravdu velmi dobře pije. Pro detailnější popis chuti se někdy používá označení umami, tedy páté chuti, kterou dokáže lidské tělo rozlišit. Spíše než se snažit o slovní popis však bude lepší, když čaj sami ochutnáte a pochopíte, jak výjimečný je. 

Jak si gyokuro připravit? 

Příprava čaje gyokura se nijak zásadně neliší od přípravy jiných zelených čajů, ovšem kdybyste jej chtěli pít pravidelně, možná se hodí popřemýšlet o nákupu dražšího vybavení jako jsou třeba litinové konvice, které dobře vedou teplo a tím pádem zajistí správné vyluhování. Pro začátek ale stačí jakákoliv obyčejná konvička či šálek, do kterého stačí umístit lžičku gyokura a zalít jej vodou o teplotě 60 – 80 stupňů Celsia. Pokud není na produktu uvedeno jinak, doporučená doba louhování je většinou kolem dvou minut. Poté čaj zbývá přecedit a užívat si ho jemnými doušky. Z gyokura je možné připravit druhý i třetí nálev a pokud koupíte kvalitní čaj, stále bude chutnat skvěle. 

Gyokuro

Jaké gyokuro vybrat?

V případě kvalitního čaje gyokuro bohužel musíte počítat s tím, že si za něj trochu připlatíte – to je dáno zejména náročnějším pěstováním, šetrnou sklizní i exkluzivitou samotného čaje. Přesto rozhodně stojí za to ho vyzkoušet. A ptáte se, jaký vybrat? Vyzkoušejte třeba náš Gyokuro Asahi, který disponuje fantastickou chutí a pořádnou porcí kofeinu, což z něj dělá ideální čaj třeba pro náročná pracovní rána.