Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Jaký je rozdíl mezi rooibosem a honeybushem?

Rooibosu se na našich stránkách věnujeme poměrně detailně. Dost často ale můžete v obchodech nebo čajovnách narazit také na honeybush a většina lidí paradoxně neví, jaký je mezi těmito dvěma čaji rozdíl, byť se jedná o naprosto odlišné rostliny. V našem dnešním článku se podíváme na základní rozdíly mezi rooibosem a honeybushem a doporučíme vám i konkrétní produkty. 

Co je rooibos vlastně zač? 

O rooibosu vám nemusíme vykládat zbytečně dlouho – ostatně jsme ho rozebírali detailněji třeba v předchozím článku, který určitě doporučujeme všem přečíst. Pokud jste na něj ale zatím ještě nestihli narazit, měli byste vědět, že jako rooibos se označuje nápoj připravovaný z listů rostliny zvané čajovec kapský. Tato rostlina roste primárně v oblasti kolem jihoafrického Cederbergu, kde díky dlouhým kořenům zvládne přežít i poměrně dlouhá a suchá období. Po stránce chuti je rooibos mírně nasládlý, po stránce složení stojí za zmínku obsah vitamínu C, fluoru i různých flavonoidů. Dobré je vědět i to, že se ve své podstatě nejedná o čaj, neboť rooibos nepochází z listů čajovníku. 

rooibos I

Co je honeybush zač? 

S trochou tolerance by se klidně dalo říct, že honeybush pochází ze stejné oblasti. I jeho domovinou je totiž Jihoafrická republika, byť roste primárně spíše v jiných oblastech než je zmiňovaný Cederberg. Stejně jako rooibos byl i tento nápoj konzumován primárně domorodými obyvateli, tedy Křováky. A ti věřili třeba tomu, že honeybush (lat. Cyclopia intermedia) může mít protizánětlivé vlastnosti, dokáže zklidnit mysl a povzbudit spánek. Na medovém keři, jak se tomuto čaji někdy počeštěně říká, je zajímavé už jenom to, že je jen velmi obtížně pěstovatelný na plantážích, a mnohokrát tedy narazíte spíše na čaje pocházející z volně rostoucích keřů. Svůj název přitom nedostal náhodou – kvetoucí keř skutečně voní jako med a jakmile si připravíte nálev, pochopíte, že má i velmi příjemnou nasládlou chuť. Stejně jako rooibos neobsahuje ani honeybush žádný kofein, a proto je vhodný dokonce i pro děti. Ty si navíc zamilují už jenom zmiňovanou sladkou chuť. 

Jaký rooibos a honeybush vybrat? 

Ačkoliv rooibos a honeybush rozhodně nepochází ze stejných nebo nějak příbuzných rostlin, mají toho společného opravdu hodně. Jsou ze stejné oblasti, oba chutnají nasládle a neobsahují kofein a mohli bychom pokračovat ještě dlouho. Místo toho bychom vám ale rádi spíše doporučili konkrétní produkty, abyste mohli sami vyzkoušet kouzlo těchto nápojů. V případě rooibosu většinou můžete vybírat mezi zeleným nebo červeným, který doporučujeme pro jeho výraznější chuť. Jestli máte náladu spíše na něco netradičního, můžete klidně vyzkoušet i ochucené varianty rooibosu – najdete u nás třeba směsi s čokoládou. V případě honeybushe je výběr dosti podobný – opět můžete vybírat mezi zeleným, červeným a nebo ochuceným.