Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Litinové konvičky na čaj: V čem jsou tak výjimečné a jak je vybírat?

V našich článcích pravidelně a rádi opakujeme, že koupí dobrého čaje vaše cesta za skutečně chutným šálkem čaje teprve začíná. A typickým příkladem je třeba příprava, protože pokud nevíte, jak koupený čaj připravit a nebo máte nedostatečné vybavení, byť může chutnat dobře, nedostanete z něj jeho veškerý potenciál. Proto se v našem dnešním článku podíváme na jeden z dílčích aspektů přípravy, a sice na litinové konvice.

Proč zrovna litinová konvice?

Tématu litinových konvic jsme se už dotkly v našem samostatném článku o tom, jakou konvici na čaj vybrat, ale v dnešním článku bychom je rádi probrali detailněji. Litinové konvice totiž mají několik zásadních výhod oproti jiným materiálům. Tak zaprvé se litinové konvice velmi dobře a předvídatelně zahřívají. Nestane se vám třeba to, že by půlka litinové konvice byla teplá a druhá úplně studená. Zadruhé litinová konvička po nahřátí udrží teplotu delší dobu než jiné materiály, a tedy umožní vašemu čaji efektivnější louhování. Zatřetí je litina velmi odolný materiál, který je při šetrné manipulaci téměř nezničitelný. Za čtvrté litinové konvice (i ty, které jsou zevnitř smaltované) nesnáší většinu chemikálií, a proto je jednoduché se o ně starat. Místo nějakého prostředku na nádobí je prostě stačí opláchnout pod tekoucí vodou. No a za páté neuvěřitelně atraktivně vypadají. Třeba u nás na Čajové zahradě jsme pro vás nově naskladnili i litinové konvice s podložkou a ty jsou opravdu nádherné. 

 

Litinová konvička II

Jak litinovou konvičku používat? 

Používání litinových konviček je v zásadě velmi jednoduché a má několik pomyslných stupňů obtížnosti. Asi nejjednodušší je do konvičky umístit potřebné množství čaje a zalít jej vodou o požadované teplotě (tomu jsme se také věnovali v samostatném článku) a nechat louhovat. Někteří milovníci dobrých čajů ovšem konvičku nejprve zalijí vřelou vodou, aby se zahřála a nemusela se později ohřívat až společně s čajem. A asi nejsložitější je nahřívání litinové konvičky třeba na indukčním sporáku – ano, slyšíte dobře, i na tohle jsou některé litinové konvičky stavěné. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv způsob přípravy, měli byste vědět, že litinové konvičky budou s čajem opravdu horké, a proto se hodí sáhnout rovnou po takových, které mají už zmiňovanou podložku.

 

Litinová konvička I

Jakou litinovou konvičku vybrat? 

Měli byste mít na paměti, že zásadní nevýhodou litiny je poměrně velká hmotnost. Samotná konvička o objemu jednoho litru může mít klidně i kilo a půl. A když do ní pak přidáte ještě litr čaje, bude vážit hned dvě a půl kila. Jinak ale litinovým konvicím nemáme co vytknout a rozhodně vám je doporučujeme vyzkoušet. I když se jedná o cenově trochu náročnější investici, taková konvička může vydržet klidně i několik generací. A pokud si kupujete kvalitní čaj, rozhodně se vyplatí si za ni připlatit. Odměnou vám totiž bude mnohem lepší vylouhování a tedy i lepší chuť vybraných čajů. My bychom vřele doporučovali sáhnout po našich už zmiňovaných konvicích s podložkou, které disponují opravdu krásným designem. A pokud si chcete připravovat čaj v souladu se všemi tradicemi, doporučujeme se podívat i na naši nabídku litinových šálků