Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Klitorie: Proč byste měli vyzkoušet tenhle zajímavý čaj měnící barvu?

Když se někde zmíníte o rostlině zvané klitorie, většina lidí nejspíš nebude mít vůbec tušení, o čem mluvíte. Někdo ji nezná vůbec, někdo slyšel spíše označení jako modrý čaj nebo motýlý čaj. Mezi lidmi, kteří ji znají, se těší velké oblibě, ale nijak rozšířená bohužel ještě stále není. V našem dnešním článku vás proto seznámíme s klitorií do posledního detailu, abyste si tuhle kouzelnou bylinku už nenechali ujít. 

Co je klitorie vlastně zač?

Klitorie ternatská je teplomilná a neopadavá bylina, která má svůj původ pravděpodobně v Africe, ale dnes je hojně rozšířená napříč celým subtropickým a tropickým pásem. Pokud jde o její růst, daří se jí i v nehostinných oblastech a na některých místech je dokonce považována za invazní druh. Je tolerantní i vůči nedostatku vláhy a její lodyha může dorůstat až 5 metrů. Spolehlivě ji ale poznáte podle květů – ty jsou velmi ostře modré a svým tvarem připomínají klitoris, což je podle některých spekulací důvod, proč byla takto pojmenována. Pravdou ale je, že již několik botaniků prosazovalo přejmenování této rostliny, ovšem nikdy to nedopadlo úspěšně.

klitorie 1

Klitorie se dá zužitkovat úplně celá

Ačkoliv v Evropě jsou zdaleka nejpopulárnější květy klitorie používané zejména pro přípravu čaje, v tropických a subtropických oblastech se mnohdy používají listy, lusky i kořeny. Dá se tak říct, že tuto rostlinu je možné používat téměř celou. V našem dnešním článku bychom se ale měli věnovat primárně květům, které pro nás mají největší opodstatnění. Vyjma zmiňovaného čaje představuje klitorie jeden z velmi mála zdrojů modré barvy, které jsou stoprocentně přírodní. Mnohdy se tak můžete setkat s využitím květů klitorie jako potravinářského barviva – v Malajsii se dokonce používá na obarvení rýže a dokonce je možné sehnat i modrý gin obarvený právě za pomoci této rostliny. 

Čaj z klitorie je naprosto neuvěřitelný

Ačkoliv s ní můžete vyzkoušet spoustu věcí, asi nejčastěji se setkáte s přípravou čaje. Ten doporučujeme udělat z 5-10 sušených květů klitorie zalitých 200 ml vody o teplotě asi 90 stupňů. Po 5 až 7 minutách louhování doporučujeme čaj přecedit a nechat ještě chviličku odstát. Jeho barva by měla být v ideálním případě tyrkysově modrá. To ovšem platí jen do chvíle, než přidáte pár kapek citronu – v takovém případě se totiž začne barva postupně měnit na fialovou. 

klitorie 2

Proč modrý čaj vyzkoušet?

To nejdůležitější jsme si záměrně nechali nakonec – proč modrý čaj vlastně vyzkoušet? Už tradiční Ajurvéda jej řadí mezi velmi důležité stimulanty, které údajně zlepšují kognitivní funkce, mohou mít různé nootropické, antistresové i antidepresivní vlastnosti. Kromě toho mnohé herbáře vyzdvihují použití klitorie při různých formách astmatu, kožních zánětů a migrén. Indická medicína jej proměnu doporučuje třeba při zácpě. Dokonce tradují i zvěsti o tom, že dokáže pozitivně ovlivňovat i mužskou a ženskou plodnost, ale na potvrzení toho budou ještě potřeba další vědecké studie. Klitorii seženete rovněž i v různých čajových směsích, kde skvěle vynikne její chuť i barva.