Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Maca peruánská: Vyzkoušejte rostlinu pěstovanou ještě dávno před obdobím Inků

Maca peruánská je rostlina mnoha jmen a běžně se s ní můžete setkat třeba pod označeními jako peruánský ženšen, maka, řeřicha peruánská nebo třeba pod latinským názvem lepidium meyenii. Tak jako tak je to rostlina, která za sebou má neuvěřitelně dlouhou historii a vzhledem k tomu, kolik účinných látek obsahuje, rozhodně stojí za vyzkoušení. V našem dnešním článku vám macu představíme detailněji. 

Co je maca peruánská vlastně zač? 

Jak jeden z výše uvedených názvů napovídá, maca peruánská je jedním z mnoha zástupců bohatého rodu řeřicha, kam patří mimo jiné třeba řeřicha setá. Jako jediný zástupce nemá ale maka kořen, nýbrž bulvu připomínající třeba naši řepu. Pěstuje se zejména v oblastech jihoamerických And, kde patří mezi velmi často konzumované potraviny – tamní obyvatelé je používají buď čerstvě vařené (případně pečené v ohni), nebo je usuší a v takovém stavu je nechají klidně i několik měsíců či let. Souvisí to zejména s tím, že tamní vysokohorské oblasti nejsou příliš úrodné, a tak se tam mnoha plodinám nedaří a ani úroda macy nemusí být nutně zajištěna každý rok. 

maca 0

Jaké účinné látky maka obsahuje? 

Maka se používá i u nás a nejčastěji je k dostání sušený prášek, který máme i v našem eshopu. Ten je bohatý na celou řadu vitamínů (zejména C, E a vybraných zástupců ze skupiny B), minerálů a stopových prvků. Kromě těchto látek, které ais všichni znají, ale obsahuje řeřicha peruánská třeba i různé třísloviny, saponiny, steroly a v neposlední řadě v ní můžeme najít i vlákninu. Co se týče výživových hodnot, je maca srovnatelná třeba s rýží nebo kukuřicí. Domorodí obyvatelé často používají maku nejen jako potravinu, ale také jako lék. Mnozí věří, že maka pozitivně ovlivňuje plodnost, pomáhá optimalizovat hormonální rovnováhu, zlepšuje fyzickou výkonnost a může podpořit i duševní zdraví. 

Jak se dá maka použít? 

Maka má poměrně široké využití a velmi záleží na formě. Dnes se čas od času můžete setkat s různými extrakty, které jsou podstatně silnější než klasický sušený prášek, ovšem ty jsou nejčastěji v kapslích a musí se pouze zapíjet vodou. To zmiňovaný prášek, který není ničím jiným, než namletou bulvou maky, má nesmírně široké využití, protože jej můžete přidat třeba do různých kaší, pudinků, džemů a nebo nápojů. Skvěle chutná i třeba drink připravený z macy peruánské rozmixované společně s rostlinným mlékem, medem a nepraženým kakaem. 

Pro koho je maca vhodná? 

Maka je vhodná zejména pro aktivní sportovce, osoby s mentálně náročným povoláním a často bývá doporučována také ženám při menopauze a nebo párům, které se snaží o potomky. Ačkoliv nejsou známy nějaké negativní dopady macy, těhotným o kojícím ženám určitě doporučujeme pro jistotu užívání maky konzultovat s ošetřujícím lékařem. Kvalitní prášek, který můžete používat jak do různých receptů, tak jej i používat samotný, seženete za skvělou cenu přímo v našem eshopu. Jelikož se ale pozitivní účinky macy mohou projevit až po delším období, doporučujeme v případě mletého prášku dlouhodobější užívání.