Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Pivoňka: Vyzkoušejte bylinku využívanou odnepaměti

Pivoňky dnes zná většina lidí zejména jako okrasné rostliny, které opojně voní a krásně vypadají. Málokdo přitom ale ví, že tyto rostliny u nás mají nesmírně dlouhou historii a zejména pivoňka lékařská se údajně používala již ve středověku. Víte ale, k čemu se dá použít i dnes? A na co si vlastně dát pozor? V našem dnešním článku vás s pivoňkou lékařskou seznámíme detailněji. 

Jak pivoňka lékařská vlastně vypadá? 

Pivoňka lékařská je často označována za léčivku a může běžně dorůstat až do výšky 50 cm. Většinou ji charakterizují trojčetné lístky a barevné květy, které mohou být růžové, fialové nebo červené. Najít můžete pivoňku víceméně v celé střední, západní i jižní Evropě a to zejména ve smíšených nebo listnatých lesech. Pivoňka má za sebou velmi dlouhou historii a v našich končinách podle některých zdrojů rostla už ve středověku. 

Jaké části pivoňky se nejvíce využívá? 

V minulosti se rostlina zužitkovávala víceméně celá. Velké oblibě se těšil kořen bohatý na látku zvanou paeoniflorin a mnohé třísloviny. Právě druhou ze zmiňovaných skupin látek obsahují i okvětní lístky, které navíc obsahují i celou řadu dalších látek. Dříve se hojně používal také čerstvý oddenek, avšak s těmito částmi pivoňky se dnes většinou téměř nesetkáte a v praxi se používají pouze okvětní lístky. 

pivoňka 1

Proč se pivoňka vlastně používala? 

Pivoňka se používala zejména kvůli své údajné schopnosti uvolňovat hladké svalstvo, čímž by působila pozitivně zejména na střevní peristaltiku při zácpě, průjmech a dalších střevních obtížích. V lidovém léčitelství se rovněž věřilo tomu, že pomáhá zmírňovat křeče a může najít třeba uplatnění při silné menstruaci, což se dnes ale nedoporučuje. Některé herbáře rovněž doporučují využití pivoňky při komplikacích s dýcháním od běžného kašle až třeba po astma. 

Kontroverze spojené s pivoňkou

Pivoňka lékařská se sice po mnoho let používala, v současnosti se s ní ale příliš nesetkáte. Podle mnohých zdrojů může způsobovat kontrakce dělohy a tím pádem není vhodná pro těhotné a kojící ženy, u kterých by mohl vyvolat potrat. Při požití opravdu většího množství pivoňky rovněž můžete dojít k podráždění trávicího traktu. Při požití menšího množství nebo při občasné přípravě čaje se ale samozřejmě nemáte čeho bát.

Jaké má pivoňka využití? 

Pivoňka má poměrně široké využití i v dnešní době, i když nejčastěji se s ní můžete setkat v nejrůznějších parfémech, kde dobře vynikne její vůně. Prodávají se často i květy, které najdete mimo jiné v našem eshopu. Ty se dají použít jednak jako dekorativní doplněk, ale jednak můžete pár lístky třeba dochutit svůj oblíbený salát a nebo si z jedné lžičky sušených květů a 200 ml vody připravit pivoňkový čaj. S jeho konzumací to však doporučujeme nepřehánět.