Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Matcha z šejkru: Jak to vypadá, když klasika dostane nový kabát?

Matcha patří mezi tradiční čaje používané v Číně i Japonsku. V obou těchto zemích má matcha dlouhou historii a samozřejmě její příprava podléhá poměrně přísným kritériím. Zároveň ale platí, že tenhle čaj je neskutečně atraktivní i mezi mladými lidmi napříč Evropou i Amerikou. Stačí se jen podívat na to, kolik globálních kavárenských řetězců nabízí třeba matcha latte. V našem dnešním článku se podíváme na produkt, který kombinuje tradiční čaj s moderními návyky a způsoby přípravy. 

Matcha z šejkru? Proč ne! 

Tradiční příprava čaje matcha má poměrně jasně definované postupy a vybavení – tak například matcha set Yuma obsahuje kromě prémiového čaje matcha pocházejícího z gyokura ještě čajovou metličku zvanou chasen, čajovou misku chawan a v neposlední řadě čajovou lžičku zvanou chashaku. Standardní příprava pak zahrnuje odměření matchy pomocí lžičky do čajové misky, následné přelití vodou a ušlehání pomocí horké metličky. Jenže na to má v dnešní hektické době málokdo čas. A tak i když to možná zní neuvěřitelně, na matchu existují už i předchystané směsi, které si bez problémů připravíte i v šejkru. Zabere to jen pár minut a výsledek je jednoduše geniální. 

matcha z šejkru

 

Jak matcha z šejkru vypadá? 

Kromě klasického čaje matcha existují i speciální sáčky se směsí, ze které si můžete připravit lahodný čaj jen za použití šejkru. A samozřejmě je najdete i v našem eshopu, kde máme jak varianty Classic, tak i lahodnou vanilku nebo exotický zázvor. Všechny tyto varianty přitom spojuje 10% obsah vysoce kvalitního čaje matcha. Zbytek připadá třeba na rostlinný krém, který vytvoří během pár vteřin neuvěřitelně jemnou a krémovou konzistenci. Kromě toho je matcha ještě lehce oslazená a ochucené varianty obsahují buď mletý zázvor, nebo třeba banánový prášek a vanilkové aroma. 

Na co se můžete těšit? 

Matcha z šejkru je hotová během pár vteřin, stačí ji totiž smíchat s potřebným množstvím vody ve zmiňovaném šejkru a párkrát zatřepat. Vodu můžete použít jak vlažnou, tak i studenou podle toho, na jaký čaj máte zrovna chuť. Protřepáním vytvoříte hladkou směs, která bude úžasně chutnat. Každý ze tří zmíněných druhů čaje matcha je totiž neuvěřitelně krémový a disponuje plnou, mírně nasládlou chutí s jasnými tóny zeleného čaje. Pít jej můžete buď přímo z šejkru, nebo jej nalít třeba na skleničku s kostkami ledu nebo do hrnečku. Vaší fantazii se zkrátka a dobře meze nekladou. 

matcha z šejkru 1

A co když mám chuť na klasiku? 

Někteří z vás si možná říkají, že by přece jenom rádi zůstali u klasického matcha čaje s tradiční přípravou. Pokud na něj nemáte potřebné vybavení, určitě doporučujeme začít nákupem celého matcha setu, který obsahuje veškeré potřebné vybavení pro přípravu tradičního čaje. Jestli už doma nějaké vybavení máte a nebo zkrátka chcete používat třeba klasické hrníčky a lžičky, bude vám stačit buď základní varianta čaje matcha, která je ideální do různých receptů a pro nenáročné konzumenty. Pro ty z vás, kteří si potrpí na exkluzivitu, určitě doporučujeme japonský Kagoshima, jehož chuť vás zaručeně dostane.