Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Jak kvalitní je káva z automatu?

Kávu z automatu aspoň jednou za život vyzkoušel snad každý z nás. Příležitostí je k tomu totiž mnoho – někdo po ní sahá třeba při čekání na vlak, někdo jiný v čekárně u lékaře a někdo si bez ní nedokáže představit třeba cestu do práce. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, jak kvalitní taková káva je? V našem dnešním článku se zkusíme detailněji podívat pod pokličku toho, co vlastně vhozením drobných do automatu a následným stisknutím tlačítka získáte.

Co káva z automatu obsahuje? 

V našem dnešním článku bychom rozhodně nechtěli házet špínu na automaty na kávu. Pravda je ale taková, že v nich obsažená instantní káva rozhodně není kdo ví jak kvalitní. A samozřejmě to dává naprostý smysl vzhledem k velmi nízké ceně. Problém ale vidíme zejména v tom, že taková káva obsahuje poměrně velké množství cukru (který u některých druhů dokonce ani nelze přenastavit, protože se jedná o už předpřipravenou směs) a tím pádem i kalorií. Kelímkem velkého ochuceného cappuccina s sebou se tak můžete dostat až na 180 kcal, což rozhodně není málo. Kromě cukru mohou některé varianty obsahovat dokonce i další aditiva, která slouží ke zlepšení vlastností kávy – například různá zahušťovadla ovlivňující konzistenci nápoje. Nehledě na to, že u některých méně frekventovaných automatů může být káva poměrně dlouho umístěná v automatu a to se samozřejmě může negativně projevit na chuti. 

káva z automatu 1

A co když chci dobrou kávu?

Káva z automatu má samozřejmě několik výhod – rychlou přípravu, nízkou cenu a dostupnost i v místech, kde nefungují žádné jiné podniky. Přesto si myslíme, že pokud máte chuť na kvalitní a poctivou arabiku, měli byste spíš než do automatu zajít do nějaké kavárny, kde vám připraví kávu z čerstvě mletých kávových zrn. Pokud ráno nemáte čas a nebo máte strach, že budou mít kavárny zavřeno, může být skvělým řešením připravit si kávu doma a dát si ji do nějakého kvalitního termohrnku. Příprava takové kávy vám zabere jen pár minut a můžete mít stoprocentní jistotu, že káva bude kvalitní a čerstvá. 

káva z automatu 2

Po jaké kávě bych měl sáhnout? 

Pokud hledáte ideální kávu na doma i na cesty, doporučujeme sáhnout po naší arabice z celého světa. U ní klademe obrovský důraz na kvalitu, ale zároveň to stále není káva za několik stovek korun. V poměru ceny a kvality tak jen velmi těžko hledá konkurenci. A jelikož ji pražíme až v naší holešovické pražírně, můžete si být jisti, že se jedná o čerstvě praženou kávu. A výběr máme tak široký, že si každý z vás najde svého oblíbence. Některé kávy jsou totiž lepší pro přípravu na filtru, jiným vyhovuje pro změnu moka konvička nebo třeba pákový kávovar. Jestli si chcete připravovat vlastní kávu na cestu do práce, doporučujeme zvolit frenchpress. Ten spolehlivě oddělí kávovou sedlinu od samotného nápoje a příprava vám zabere jenom pár minut. A když do něj dáte třeba naši brazilskou Facendu, určitě budete spokojeni.