Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Jak využít kávovou sedlinu? A je dobrá na pleť?

Příběh kávy samozřejmě začíná na plantáži, kde pěstování kávovníků poskytuje obživu mnoha milionům lidí. Navzdory všeobecnému přesvědčení ale nemusí tento příběh končit přípravou šálku skvělé kávy. Využít se totiž dá i tzv. lógr, tedy kávová sedlina, která zůstane po přípravě lahodného nápoje. A v tomto článku se podíváme, jak s ní můžete nakládat. 

Na co všechno je kávová sedlina dobrá? 

Kávová sedlina má opravdu nepřeberné množství využití. Abyste měli lepší představu, máme pro vás hned několik příkladů, jak s ní můžete nakládat:

  • Pohlcovač pachů – málokdo ví, že kávová sedlina je velmi efektivním pohlcovačem pachů, který zároveň sám o sobě nemá žádné výrazné aroma. Pokud vám tedy vadí všemožné umělé osvěžovače vzduchu, postavte například na dno lednice skleničku s kávovým lógrem a uvidíte, že si spolehlivě poradí s přirozenými pachy. 
  • Odpuzovač slimákůvelmi často se kávová sedlina doporučuje také na ochranu vaší milované zahradní úrody, protože má schopnost odrazovat slimáky a šneky. Samozřejmě nemůžete čekat, že bude tak efektivní, jako syntetické jedy, ale jelikož se jedná o naprosto přírodní produkt, určitě stojí za zvážení. 
  • Hnojivo – kromě toho může být kávová sedlina také skvělým hnojivem, protože i přesto, že značná část prospěšných látek odejde do kávy, v sedlině stále zůstane až 30 účinných látek. Když kávovou sedlinu promícháte s kompostem, bude jako dělaná na hnojení například malin, hortenzií nebo rajčat.
  • Čistič nádobíi když to zní neuvěřitelně, kávový lógr je skvělý také na čištění nádobí a v takovém případě spolehlivě odstraní i zaschlou mastnotu z pánví – stačí sedlinu nechat pár minut působit na tuku a poté pomocí houbičky vyčistit. Jen si dávejte pozor na to, že nadbytek lógru může ucpat váš dřez. 
  • Barvení vajíček – pokud chcete na Velikonoce obarvovat vajíčka na hnědo, můžete k tomu využít kromě staré známé cibule třeba také kávovou sedlinu. Je to levné, efektivní a dobře to vypadá. 
  • Odpuzovač blech jestli doma máte psa, který je náchylný na blechy, můžete mu přidat do šamponu trošku kávového lógru. Ten má poměrně výrazné aroma, pro které může být těmto malým škůdcům nesympatický. 

Kávová sedlina 

Je kávová sedlina dobrá na pleť? 

Na druhou stranu se můžete velmi často dočíst také o tom, že kávová sedlina je skvělá na pleť. A i když se to jeví samozřejmě jako rozumný názor, ve skutečnosti má své mouchy a když se začnete o problematiku zajímat detailněji, můžete zjistit, že to tak vůbec není. Třeba na kosmetickém blogu všuplíku.cz se můžete dočíst, že různě velké částice mohou způsobit v pleti spíše drobná poranění, než že by se jednalo o kdo ví jak nekvalitní peeling. A mít v kávovém lógru nestejně velká zrnka není nic neobvyklého – tím spíš, pokud na mletí kávy používáte jen nějaký nekvalitní mlýnek. 

Kávová sedlina II

Všechno to začíná dobrou kávou

I když kávová sedlina má samozřejmě opravdu široké využití, nezapomínejte na to, že dobré je sáhnout také po nějaké kvalitní kávě – koneckonců právě čerstvě namletá arabika je tím, co přijde do kontaktu s vašimi chuťovými pohárky. Proto doporučujeme prostudovat detailněji naši nabídku arabik z celého světa, která je tak široká, že si z ní zaručeně vybere každý. Dáte přednost