Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Dejte sbohem českému turkovi! Proč byste měli tuhle kávu přestat pít?

Ačkoliv první kávovar si nechal patentovat Angelo Moriondo už v roce 1884, velkou popularitu s ním nesklidil. Relativně brzy na to přišly dvě světové války, které navíc u nás byly následovány socialismem. A jedním ze zvyků, které se v naší kávové kultuře od té doby zaseli, bylo pití “turka”, tedy namleté kávy zalité vodou. Je to ale zdravé? V našem dnešním článku vám dáme několik pádných důvodů, proč je na čase nechat českého turka už jednou pro vždy v zapomnění.

Turek je nestárnoucí klasika

Snad každý ví, co se myslí pod pojmem turek. Paradoxně ale ta naše varianta toho nemá příliš mnoho společného s opravdovou tureckou kávou připravovanou v džezvě a navíc s ní jsou v zásadě tři hlavní problémy: Zaprvé se na přípravu českého turka většinou kupuje nejlevnější možná káva, která má majoritní zastoupení chuťově méně výrazné robusty. Zadruhé se tato káva mnohdy zalévá vroucí vodou, což spolehlivě zničí další část chuťových složek kávy. No a zatřetí nedokážete ovlivnit délku extrakce kávových zrn ve vodě, takže dochází k nesmyslně velkému uvolňování kofeinu a podle některých zdrojů také látek negativně ovlivňujících naše trávení nebo potenciálních karcinogenů. 

český turek

Ale mně turek prostě chutná 

I když někomu řeknete, že český turek není ani zdravou, ani chutnou záležitostí, většina jeho konzumentů vám odpoví, že jim turek stejně prostě chutná a budou ho pít i nadále. Pro většinu lidí je to jen otázka zvyku, případně nechuť trávit nějaký čas přípravou kávy. Jakmile jim ale dáte ochutnat z více různých káv, uvidíte, že většina lidí změní názor. On totiž ten náš turek ani nemá žádnou výhodu oproti jiným kávam. Máte rádi silnou a chuťově intenzivní kávu? Věřte tomu, že poctivě udělané espresso doppio nebo taková káva z kapslového kávovaru budou mít intenzivnější chuť než jen vodou přelitá nekvalitní robusta. Děláte si spíše slabší kávu? Zkuste třeba kávu z překapávače nebo frenchpressu – zbavíte se lógru a vaše káva bude zároveň chutnat podstatně lépe. 

Jakou zvolit kávu?

Pokud jste se rozhodli dát českému turkovi jednou pro vždy sbohem (a že tuto volbu všemi deseti schvalujeme), zkuste začít změnou kávy. Při hledání ideální arabiky na vás s největší pravděpodobností vyskočí řada velmi prémiových káv, které ale bez náročnější přípravy stejně příliš nevyniknou. U nás v Čajové zahradě se vám snažíme nabídnout kávu, která je jednak velmi kvalitní, ale jednak také za dobrou cenu, protože chápeme, že ne každý chce investovat do „obyčejné“ kávy spoustu peněz. Pro ty, kteří chtějí najít dobrý poměr ceny a kvality, doporučujeme vyzkoušet naši arabiku z celého světa, náročnější kávoví konzumenti mohou sáhnout třeba po kávě ze sekce Premium–exklusiv, kam vybíráme výjimečné kávy produkované jen ve velmi omezeném množství. 

český turek 2

Jaký zvolit nástroj na přípravu kávy? 

Značná část konzumentů českého turka nechce trávit s přípravou kávy příliš mnoho času. Dobrým řešením tak může být třeba frenchpress, v němž kávu zalijete podobně jako v případě turka, ale pouze poté zmáčknete píst směrem dolů a vyseparujete lógr od samotné kávy. Obdobně dobrým řešením mohou být i různé metody využívající filtr (jako třeba dripper nebo chemex), i když káva z filtru je značně specifická a od turka využívajícího robustu značně odlišná. Doporučujeme proto nejprve vyzkoušet, zda vám taková káva vlastně vyhovuje a až poté nakoupit potřebné vybavení. Zato frenchpress je víceméně sázkou na jistotu. A když se ještě spojí s dobrou kávou od nás, není vůbec co řešit.