Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Nedáte dopustit na kávu doma? Tohle by nemělo chybět ve vaší výbavě

Někdo miluje ten pocit, když si může ráno cestou do práce zajít na šálek své oblíbené kávy někam do kavárny, nasát tu příjemnou vůni a atmosféru a na chvilku se odreagovat od jinak hektického dne. No a někomu vyhovuje spíše káva připravovaná doma a nevadí mu strávit čas nákupem vybavení. Pokud na vás sedí spíše druhá ze zmiňovaných variant, bude náš dnešní článek přesně pro vás. Podíváme se totiž na seznam věcí, které by vám doma neměli chybět. 

Nástroj na přípravu kávy

Káva se dá připravovat celou řadou různých možností, se kterými jsme vás postupně seznamovali v našich článcích. Asi nejtradičnější je kávovar, který může být buď automatický, kapslový a nebo pákový. Největší parádu samozřejmě naděláte s pákovým, ale za něj si bohužel dost připlatíte a jeho obsluha není úplně jednoduchá. O poznání levnější variantou je třeba exotická džezva, osvědčený frenchpress nebo třeba různé alternativní nástroje jako aeropress, chemex nebo moka konvička. Všechna tato vybavení stojí jen pár stovek korun a přitom připraví delikátní kávu. 

Prémiová káva

Na druhém místě je samozřejmě káva a měli byste vědět, že bez kvalitních a dobře upražených zrn vynikající kávu nikdy nepřipravíte. Od toho jsme tu naštěstí my, abychom vám poskytli jak dobrá zrna, tak i osvědčené pražení, které dá nejlépe vyniknout přirozené chuti kávy. V naší nabídce tak můžete vybírat z desítek arabik z celého světa a náročnější konzumenty jistě potěší i naše nabídka prémiových káv. Kávu doporučujeme vždy kupovat zrnkovou a namlít si ji až doma, čímž se lépe rozvinou její chuťové vlastnosti a vy si ji tak vychutnáte na maximum. 

Mlýnek na mletí

Pokud dáte na nás a koupíte si zrnkovou kávu, budete potřebovat ještě mlýnek. Ty existují ruční a elektrické a je jasné, že pokud připravujete denně několik porcí pro více lidí, potřebujete elektrický. Jestli si ale chcete dopřát dobrou kávu jen třeba sami s partnerem, bohatě postačí ty ruční, které jsou zpravidla levnější. O tom, jak namlít kávu, jsme psali v našem samostatném článku a když prozkoumáte naši nabídku mlýnků na kávu, určitě si vyberete. 

 káva doma 1

Pěnič mléka

Posledním důležitým doplňkem pro všechny milovníky kávy s mlékem jsou tzv. pěniče, které vám mléko nahřejí a udělají na něm pěnu. Opět máte na výběr z řady variant, ty dražší mléko ohřejí na požadovanou teplotu a zároveň napění, do těch levnějších (často ručních) musíte umístit už horké mléko a pracně je šlehat. I levné varianty ale zvládnou mléko velmi dobře našlehat. 

Další drobnosti, které dělají rozdíl

Pro začínající kávové nadšence, kteří chtějí doma připravit dobrou kávu, bohatě postačí 4 výše uvedené doplňky. Jakmile si ale začnete v kávě více věřit a budete chtít zkoušet stále něco nového, určitě není od věci pořídit třeba kuchyňskou váhu na kávu, atraktivně vypadající hrnečky, které dobře povedou teplo a nebo třeba filtr na vodu, který vodu změkčí a umožní tak jednotlivým kávovým tónům se lépe rozvinout. Na kávě je zkrátka a dobře krásné, že se jedná o neuvěřitelně rozmanitý nápoj, s jehož přípravou můžete strávit klidně i několik desítek minut, aniž by vás to omrzelo. Zároveň to ale neznamená, že krátká příprava kávu nějak zásadně poškodí – ba naopak, naše osvědčené arabiky chutnají skvěle snad za všech okolností.