Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Pěstování kávovníku u nás: Je možné si u nás vypěstovat vlastní kávu?

I když naše klimatické podmínky nejsou na pěstování kávovníků samozřejmě vůbec připravené, ve skleníku nebo doma dokážeme vypěstovat ledacos. A tak se stalo, že vlastně ani pěstování kávovníků v mírném pásmu není ničím zas tak neobvyklým. V našem dnešním článku se podíváme na to, jak kávovník pěstovat, na co i dát pozor a zda je možné tak získat vlastní kávu. 

Jaké klima potřebuje kávovník? 

Přestože to nemusí být na první pohled tak zřejmé, kávovník ve skutečnosti má poměrně náročné požadavky na pěstování – ale jedním dechem je nutné dodat, že je i relativně odolný. Nejvíce se mu daří v oblastech s teplotou mezi 18 a 22 stupni, kde je dostatečná vlhkost a optimální množství stínu. Právě proto se keře kávovníku často pěstují ve stínu banánovníků nebo jiných vyšších plodin. Naštěstí to ale neznamená, že mu nějaké drobné odchylky od ideálního stavu ublíží – pokud doma nemáte méně než 10 stupňů, neměli byste mu nějak zásadně ublížit. 

pěstování kávovníku 1

Jak postupovat při pěstování kávovníku? 

Pěstování kávovníku se víceméně nijak neliší od pěstování jiných rostlin. Nejdříve si musíte obstarat semena a nechat je naklíčit (často se setkáte s už naklíčenými semeny, které vám usnadní práci). Ty pak stačí umístit do kyselejší půdy a postavit na místo, kde je relativně vysoká vlhkost a stálá teplota kolem 20 stupňů. Jakmile semena povyrostou, je na čase je přesázet z jednoho květináče do více malých květináčů a pravidelně (klidně jednou za dva až tři měsíce)  je hnojit ideálně za pomoci přípravku s obsahem dusíku, fosforu a draslíku. Takto se o kávovník budete muset starat několik let, kdy mu ideálně budete muset poskytovat dostatek tekutin, světla i tepla. Pamatujte si, že kávovník je neopadavý, a proto padání listů může být třeba důsledkem průvanu, zimy a nebo deficitu některých klíčových látek. Zároveň byste jej neměli zalévat chlorovanou vodou – pokud jinou k dispozici nemáte, nechejte ji alespoň řádně odstát. 

pěstování kávovníku 2

Kdy se můžu těšit na první šálek kávy?

I když keř kávovníku bude za optimálních podmínek relativně solidně růst, na domácí kávu si zatím nechte zajít chuť. První zrnka se na keřích objevují zpravidla po třech letech, nicméně pokud mu neposkytnete optimální podmínky, nemusí se zrna objevit vůbec. A i kdyby se náhodou objevili, museli byste vědět, jak je zpracovat – a jak jsme psali v samostatném článku, ani to není zdaleka tak jednoduché. Pak byste kávu museli správně upražit, odstát a pak by teprve byla vhodná k pití. A to je zdlouhavý proces, který my s láskou vyřešíme za vás. Kávovník si pro radost klidně zasázejte, ale dobrou kávu nechte na nás. Máme totiž kvalitní arabiku z celého světa a rádi ji dostaneme i k vám domů nebo do kanceláře.