Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Je lepší ledová káva, nebo ledový matcha tea? Co si dát v kavárně?

Mnoho z vás si určitě stihlo všimnout, že když přijdete do kavárny v zimě, je výběr káv tak nějak omezený, zatímco v létě se to jen hemží různými ledovými nápoji. A mnohdy se nezůstává jen u kávy, třeba takový ledový matcha tea je poslední dobou vyloženě na vzestupu. Co z toho byste si ale měli dát? Na to se podíváme v našem dnešním článku. 

Jak jsou na tom s obsahem kofeinu? 

Bez jakéhokoliv dlouhého chození kolem pojďme rovnou k věci. Ledová káva velmi často vychází z klasického espressa. Většinou se jedná právě o jednu dávku espressa a určitý poměr ledu a mléka – pokud je tomu jinak a káva je výrazně silnější nebo slabší, většinou se to odráží v názvu. Třeba ledové flat white tak obsahuje, stejně jako klasické flat white, hned dvě dávky espressa, což jsme důkladněji popisovali v našem článku o flat white. Jak jsme ale zmiňovali v našem příspěvku o obsahu kofeinu v kávě, jedno takové espresso obsahuje 77 mg kofeinu. Šálek čaje matcha pak podle různých zdrojů obsahuje asi 70 mg kofeinu. Pokud tedy potřebujete pořádně nakopnout, je vlastně jedno, po kterém z těchto nápojů sáhnete. 

ledová káva nebo matcha tea 1

Jak jsou na tom s obsahem dalších látek? 

Poměrně zásadní rozdíl je však v obsahu dalších látek, které právě tvoří rozdíl mezi těmito nápoji. Káva třeba prokazatelně snižuje riziko vzniku diabetu a obsahuje řadu specifických vitamínů a minerálů. Matcha kromě řady mikronutrientů obsahuje třeba l-theanin, v důsledku čehož se kofein vstřebává do organismu o něco pomaleji než z kávy a matcha tak nemusí způsobovat výkyvy v hladině energie tolik jako káva. 

A co cena?

Asi není ani třeba zmiňovat, že káva z kavárny rozhodně není levná záležitost a za jeden šálek ledové kávy můžete dnes zaplatit klidně i 80 až 120 korun. V případě populárních globálních řetězců to může být i více. Jenže matcha tea může paradoxně být ještě o něco dražší a rovněž velmi často dochází k tomu, že ledový matcha tea obsahuje jen skutečně malé množství matcha tea, ale zato pořádnou dávku cukrů a sladidel. Pokud si tedy chcete připravit opravdu kvalitní ledový matcha tea, doporučujeme spíše koupit spolehlivý čaj matcha a připravit si iced tea z něj. Takový prášek se dá zároveň použít třeba k přípravě matcha zmrzliny

ledová káva nebo matcha tea 2

Co si z dnešního článku odnést? 

Z dnešního článku byste si měli odnést především to, že ačkoliv matcha i káva obsahují řadu rozdílných zdraví prospěšných surovin, množství kofeinu v nich je víceméně podobné. Jelikož matcha je ale podstatně dražší surovina, buď si za ni budete muset v kavárně připlatit, nebo budete muset počítat s tím, že se bude jednat o nekvalitní matchu doplněnou pořádnou porcí cukru a dalších aditiv. My si proto doporučujeme dělat matchu z kvalitního matcha čaje doma a v kavárnách sáhnout spíše po ledové kávě. I když jak zmiňujeme v dalším z našich receptů, ona ani domácí ledová káva není úplně od věci.