Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Kakao nemusí být jen hromada cukrů. Proč ho pít?

Máte rádi kakao? Pro většinu z nás představuje šálek tohoto sladkého nápoje příjemný návrat do dětských let. Jen málokdo z nás má ale za to, že by kakao bylo kdo ví jak prospěšné pro náš organismus. Přitom když si odmyslíte všechen ten přidaný cukr, budete příjemně překvapeni tím, kolik benefitů může kakao jako takové mít. V našem dnešním článku vás proto touto problematikou provedeme detailněji a doporučíme vám i konkrétní produkty, po kterých sáhnout. 

Kakao je doslova nabité prospěšnými látkami

Kakao je v dnešní době některými lidmi považováno dokonce za superpotravinu, kterou používali už staří Mayové. Nejrůznější zdraví prospěšné látky v něm ale nachází i moderní vědecké studie a pokud si koupíte kvalitní kakao, můžete se v něm setkat třeba s následujícími složkami: 

 

  • polyfenoly, což jsou přirozeně se vyskytující antioxidanty, které podle provedených výzkumů dokáží snižovat zánětlivost, upravovat hladinu cholesterolu i krevního cukru a dokonce i optimalizovat tlak. 
  • flavonoidy, které prokazatelně dokáží lehce zlepšit průtok krve žilami a tím optimalizovat krevní tlak. Právě díky schopnosti optimalizovat tlak u jedinců s už vyšším tlakem může být kakao velmi vhodným nápojem pro redukci rizika kardiovaskulárních onemocnění. Dokonce existují i studie, které dávají do korelace častou konzumaci čokolády a nižší míru stresu. 
  • theobromin a theophyllin, přičemž první ze zmiňovaných látek přináší účinky velmi podobné kofeinu, jen o něco slabší. Kromě toho se ale začíná ukazovat, že obě tyto látky mohou být potenciálně prospěšné při astmatu, protože mohou mimo jiné třeba pomáhat při soustavném kašli. Zatím je ale zapotřebí více studií. 

kakao 1

 

Zakomponovat ho do diety je tak snadné! 

Aby toho nebylo málo, zakomponovat kakao do diety je neskutečně jednoduché a navíc si na tom ještě pochutnáte. Důležité je ale podotknout, že zdraví prospěšné látky se nachází primárně v kvalitním kakau. Je proto důležité sáhnout třeba po kvalitní hořké čokoládě, které obsahuje minimálně 70% kakaa. V případě mléčné čokolády jsou bohužel benefity kakaa často upozaděny obrovskou porcí cukrů a případně i jiných přidaných aditiv. Bílá čokoláda pak dokonce kakaovou sušinu neobsahuje vůbec. Stejně tak to platí i v případě horké čokolády – pokud zvolíte produkt, který obsahuje primárně pořádnou porci cukru, nemá se zdravím moc společného (byť musíme uznat, že velmi dobře chutná). 

 

kakao 2

Kde koupit kvalitní kakao? 

Sehnat kvalitní kakao v dnešní době naštěstí není vůbec složité a jelikož se jedná o velmi oblíbenou surovinu, rozhodli jsme se ho zařadit i do naší nabídky. Nezvolili jsme ale ledajaké kakao – sáhli jsme po špičkovém 100% BIO Kakau od německé společnosti Marc & Kay. To používá pouze suroviny z ekologického zemědělství a neobsahuje žádný přidaný cukr. Až budete svým dětem příště dělat horké kakao, zkuste vyměnit směsi obsahující obrovské kvantum cukru za 100% kakao, které doma dosladíte podle vlastních preferencí třeba malou lžičkou medu. Uvidíte, že rozdíl bude patrný na první pohled.