Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Víte, k čemu je ženšen? A jaký vybrat?

Slyšeli jste někdy o ženšenu? V tradiční čínské medicíně ale figuruje po celá staletí a svou cestu si k němu našli i v Japonsku nebo Thajsku. U nás bohužel tak rozšířený není, i když řada lidí, kteří ho jednou vyzkoušeli, na něj nedá vůbec dopustit. V našem aktuálním článku vás proto s touto rostlinou seznámíme, prozradíme, k čemu může být podle vědeckých studií dobrý a na závěr doporučíme, jaké konkrétní produkty byste mohli zvolit. 

Co je ženšen vlastně zač? 

Ženšenů existuje celá řada, ale všeobecně nejrozšířenější jsou dva zástupci – ženšen pravý (panax ginseng) a ženšen pětilistý, kterému se někdy říká také ženšen americký. Ačkoliv účinky těchto dvou druhů mohou být lehce odlišné, oba jsou hojně používány jako tzv. adaptogeny, tedy byliny zvyšující odolnost organismu vůči psychickému i fyzickému stresu. Ženšen by tak neměl chybět na poličce lidí, kteří chtějí optimalizovat svoji kondici, vitalitu i sexuální zdraví. 

ženšen 1

Co o ženšenu říkají vědecké studie?

Přestože se ženšen používá už po staletí, předmětem vědeckých zkoumání není zase tak dlouhou dobu. Přesto ale aktuální studie ukazují, že ženšen může mít antioxidační vlastnosti, čímž by pomáhal bojovat proti oxidativnímu stresu v našem těle. Existují ale i poznatky, které mluví o potenciálním vlivu na paměť i náladu, některé výzkumy testují použití ženšenu v léčbě erektilních dysfunkcí, jiné se zaobírají vlivem na imunitní systém a další potvrzují vliv na snížení mentální únavy. 

Kdo by si měl na ženšen dát pozor?

I když zkoumané efekty ženšenu vypadají opravdu slibně, tato bylina rozhodně není pro každého. Na pozoru by se měli mít těhotné a kojící ženy, ale kromě nich také lidé užívající léky působící proti srážení krve. Ženšen také může ovlivnit některá závažnější onemocnění, a proto je dobré se v případě, že se s něčím dlouhodobě léčíte, poradit o užívání se svým ošetřujícím lékařem. Zároveň může podle některých zdrojů dojít při užívání ženšenu k zesílení účinků kofeinu. 

ženšen

Jak ženšen používat?

Ženšen se dá používat v mnoha různých formách. Pokud seženete přímo celé kořeny, dají se použít samotné. U nás se ale většinou setkáte buď s potravinovými doplňky ve formě kapslí, nebo s různými kapkami či čaji. Celková denní dávka by v případě užívání extraktu neměla překročit 400 mg a podle některých zahraničních zdrojů je lepší začít na nižších dávkách a postupně je zvyšovat. 

Jaký ženšen vybrat? 

I když ženšen se dá sehnat ve všech výše zmíněných variantách, my jako Čajová zahrada bychom rozhodně doporučovali sáhnout po čaji – ten je nenáročný na přípravu a navíc velmi dobře chutná. Na našem webu najdete buď klasický ženšen pětilistý, nebo variantu Exclusive s přídavkem hroznového cukru, který podtrhne příjemnou chuť byliny jako takové.