Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Sencha: Co byste měli vědět o nejpopulárnějším japonském čaji?

Snad každý ví, že Japonsko patří mezi čajové velmoci. A když je řeč o japonském čaji, většině lidem se vybaví vůbec nejpopulárnější čaj, který tato země produkuje – tedy sencha. Víte ale, jak se tento typ čaje pěstuje a sklízí, nebo co čekat od jeho chuti? V našem dnešním článku vás seznámíme s tím nejdůležitějším, co byste o japonském čaji sencha měli vědět a doporučíme vám i konkrétní produkty, které stojí za vyzkoušení. 

Co byste o japonských zelených čajích měli vědět?

V Japonsku se pěstují primárně čaje zelené, které představují drtivou většinu produkce – zbývajících pár procent pak patří třeba černým čajům či oolongům. Zajímavé je už jenom to, že značnou část vypěstovaných lístků Japonci sami spotřebují, ale i tak na export zbyde poměrně dost. Zelené čaje se pěstují primárně na úpatích větších hor, kde je dostatečná vlhkost a ne příliš vysoká teplota. Asi nejkvalitnější z japonských čajů je gyokuro, kterému jsme věnovali celý samostatný článek. Na jeho výrobu se lístky sbírají ručně a čajovníky se několik týdnů před sklizní ještě musí lehce zastínit. Pak z hlediska kvality následuje sencha a za ním bancha. 

 

sencha

Sencha je ideální čaj na běžné pití

Sencha je nesmírně oblíbená dost možná i proto, že po stránce ceny se nachází někde v polovině spektra zelených čajů. Není tak drahá jako gyokuro, ale zároveň to není žádný podřadný čaj. Zatímco levnější sorty jsou sklízeny strojově, u dražších čajů se můžete setkat i s ručním sběrem nabízejícím pečlivé vybírání kvalitních lístků. Stejně jako u jiných čajů platí i v případě senchi, že první nálev je nejkvalitnější – často obsahuje poměrně dost tipsů (tedy mladých lístků z vrchní části čajovníku), a proto má poměrně dost povzbuzujícího kofeinu. 

Co od čaje sencha můžete čekat? 

Stejně jako u ostatních zelených japonských čajů, je i v případě senchi po sklizni zastavena oxidace, k čemuž dochází prostřednictvím propařování horkou párou. Pokud u čaje uvidíte označení futsu, pak propařování trvalo zpravidla do 30 sekund, delší napařování se pak označuje jako fukamuši. V každém případě je chuť čaje sencha neuvěřitelně lehká a jemná. Samotný nálev je světle zelený až zlatozelený, po chuťové stránce jsou samozřejmě patrné travnaté tóny s velmi decentní sladkostí. 

sencha 1

Jak si čaj sencha připravit? 

Příprava čaje sencha je nesmírně jednoduchá – v závislosti na tom, jak silný nálev preferujete, použijte na jeden 250ml šálek jednu až dvě lžičky sušeného čaje sencha. Odměřené množství doporučujeme zalít vodou o teplotě mezi 60 a 80 stupni Celsia, protože vyšší teplota by mohla negativně ovlivnit chuťové vlastnosti čaje. Optimální doba louhování je od 2 do 4 minut, což opět záleží hlavně na tom, jak silný čaj máte rádi. Jelikož je sencha vícenálevová, u kvalitních čajů se rozhodně nemusíte bát opětovného zalití.  

Jaký čaj sencha vybrat? 

V případě čaje sencha máte na výběr z opravdu velkého množství možností. Základní variantou s velmi dobrým poměrem ceny a kvality je Japan Sencha, který disponuje příjemně nasládlou chutí. Pokud si ovšem potrpíte na kvalitě, můžete vyzkoušet i dražší možnosti, jako je například prémiovější Japan Sencha Kakegawa. A jestli máte opravdu vytrénované chuťové pohárky, můžete si k ní nakoupit třeba ještě China Sencha a Korea Jeoncha Sencha a pozorovat, jaké jsou chuťové rozdíly v japonském a korejském zeleném čaji.