Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Earl Grey: Co je tento čaj zač a kde se vzal?

Pokud máte alespoň základní přehled v oblasti černých čajů, jistě vám neunikl fenomén zvaný Earl Grey. Je to speciální druh černého čaje, který má za sebou poměrně dlouhou historii a dnes si jej pravidelně dopřává řada známých osobností včetně britské královny Alžběty II. Víte ale, co je earl grey přesně zač, jak se vyrábí a jaké existují alternativy? Pokud ne, měli byste věnovat pozornost našemu dnešnímu článku, ve kterém vás s tímto jedinečným čajem rádi seznámíme. 

Co je Earl Grey vlastně zač? 

Earl Grey není narozdíl od názvů jako Darjeeling, Sencha nebo Gyokuro označení pro konkrétní čaj, nýbrž pro celou čajovou směs – konkrétně se jedná o kombinaci černého čaje a bergamotové silice. Pokud jste o bergamotu nikdy neslyšeli, měli byste vědět, že se jedná o velmi aromatické ovoce, které disponuje velikostí pomeranče, barvou citronu a chuťově je lehce kyselejší, takže připomíná spíše limetku nebo cedrát. Roste nejčastěji kolem Středozemního moře či v Pobřeží slonoviny a jeho využití je kromě čajového průmyslu také v parfumerii. Černý čaj by pak měl podle originální receptury čaje Earl Grey pocházet z Číny, ovšem dnes se můžete setkat s čaji snad z celého světa. 


earl grey

Kde se Earl Grey vlastně vzal? 

Historie čaje Earl Grey je poměrně dlouhá, ale jeho původ je přesto docela nejasný. Poprvé se toto označení objevilo koncem 19. století, ačkoliv ještě dříve se používal pojem Grey's tea, který pravděpodobně označoval tentýž nápoj. Podle jedné z dostupných legend mohl čaj získat anglický diplomat v Číně jako odměnu za záchranu života, podle jiného zdroje recept získal britský premiér Charles Grey při návštěvě Číny. Podle některých zdrojů ale v té době vůbec v Číně nebyl bergamot známý, a proto je pravděpodobnější, že se jedná o vynález anglických prodejců. Pravdu se už asi nedozvíme, ale podstatné je, že nám Earl Grey zůstal až do dnešní doby a můžeme si jej tak vychutnat i my. 

Jak Earl Grey připravovat? 

Příprava černého čaje Earl Grey se vlastně nijak zásadně neliší od přípravy kteréhokoliv z klasických černých čajů. Doporučená dávka představuje dva a půl lžičky na půl litru vroucí vody. Pokud máte rádi čaj silný tak akorát, louhujte jej maximálně 3 minuty a jestli rádi sladíte, můžete po přecezení přidat ještě preferované množství cukru, medu, karamelu nebo jiného sladidla, které máte rádi. Někde se můžete setkat i s použitím citronu do čaje Earl Grey, ovšem vzhledem k obsahu bergamotové silice ho není nutné přidávat. Záleží tedy jen na vašich chuťových preferencích. 

earl grey 1

Jaký Earl Grey vybrat? 

Jelikož Earl Grey nepředstavuje žádnou ochrannou známku, ve skutečnosti existuje celá řada možností v tom, jaký vlastně vybrat. Pokud chcete vyzkoušet naprostou klasiku, sáhněte po našem černém čaji Earl Grey. Jestli chcete vyzkoušet spíše nějaké jiné alternativy, můžete sáhnout po zeleném čaji Earl Grey a nebo dokonce po naší směsi Rooibos Earl Grey, která navíc neobsahuje žádný kofein, a tudíž ji můžete pít i ve večerních hodinách. Volba je zkrátka a dobře jenom na vás. Ve všech případech ale doporučujeme vybírat Earl Grey od ověřených dodavatelů, protože bergamotová silice spolehlivě zakryje nedostatky černého čaje a produkty ze supermarketů tedy nemusí být ani zdaleka tak kvalitní, jako ty ze specializovaných obchodů.