Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Víte, co je to kalabasa? A proč byste z ní měli pít maté i vy?

Maté je neuvěřitelně efektivní životabudič, který si za poslední dekádu oblíbila řada lidí pro jeho praktičnost i skvělou chuť. Slyšeli jste někdy ale pojmy jako kalabasa či bombilla? Přestože dost lidí o těchto dvou vynálezech vůbec neví, ve skutečnosti se jedná o velmi praktické pomocníky, kteří vám mohou konzumaci yerba maté dost usnadnit. A navíc vám umožní si ji připravit všude, i na cestách. V našem dnešním článku si je proto představíme. 

Co je yerba maté?

Ze všeho nejdříve bychom se ale měli věnovat samotnému maté, přestože na toto téma jsme už napsali i nějaký ten samostatný článek. Pokud jste o něm nikdy neslyšeli, měli byste vědět, že se jedná o nápoj připravovaný z lístků až dvacetimetrových stromů cesmíny paraguajské, která roste nejčastěji v Brazílii, Uruguayi a Argentině. Maté je po chuťové stránce poměrně netradiční a budete si na něj nejspíš muset zvyknout – přeci jen lehce travnatá chuť s náznaky kouře, zemitosti i koření nezní až tak lákavě. Když u maté ale vydržíte, nabídne vám pořádnou porci vitamínů, minerálů, antioxidantů i kofeinu, kterého obsahuje dokonce více než některé druhy kávy. Jakmile tedy potřebujete postavit na nohy, je yerba maté opravdu skvělou volbou. 

kalabasa

Co je to kalabasa a bombilla?

Když už víte, co je maté, měli bychom se podívat na to, jak se připravuje. A samotná příprava je vlastně neskutečně jednoduchá, protože stačí vzít lžičku nebo dvě sušených lístků a zalít je vroucí vodou. Jenže jak asi sami tušíte, takový čaj bude plný oněch rozmočených lístků, protože maté se většinou neprodává sáčkované. A právě proto jsou tu nástroje jako kalabasa a bombilla. Kalabasa představuje nádobu, do níž se maté připravuje a nejčastěji se jedná o vydlabanou a následně upravenou tykev. Její výhoda je, že je lehká a téměř nerozbitná, takže si ji bez obav můžete vzít třeba na cesty. Pokud ale chcete kalabasu jen na domácí použití, bohatě vám postačí klidně i moderní keramické kalabasy. Druhým nástrojem, který s kalabasou souvisí, je bombilla. To je ve své podstatě brčko, které v sobě má zabudované sítko, a tedy přefiltruje vylouhovaný nápoj od celých kousků maté. Originální bombilla se vyrábí z bambusu, což je opět velmi lehký a téměř nerozbitný materiál. Moderní produkty však jsou většinou kovové, což považujeme za možná ještě o něco praktičtější. 


kalabasa 1

Jaké vybrat?

Podtrženo sečteno jsou kalabasa a bombilla skvělé vynálezy jak na každodenní pití, tak třeba na cestování. Oba nástroje jsou lehké a stačí vám k ním si vzít horkou vodu do termosky a můžete si připravit maté třeba v autobuse, na horách nebo kdekoliv jinde. Nejdříve ale potřebujete kvalitní maté – a od toho jsme tady my. My bychom vám doporučili pro začátek vyzkoušet klasické zelené maté, ale od věci nejsou ani chuťově lehčí a rozmanitější směsi jako třeba Brazilská pláž obsahující mimo jiné ananas a pomerančovou kůru. A když už budete mít vybrané maté, stačí se porozhlédnout po vhodné kalabase a bombille. V našem eshopu máte na výběr hned z několika různých kovových brček i vydlabaných tykví. Jelikož má každá jiný motiv, zvládne si vybrat opravdu každý.