Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Víte, jaký je rozdíl mezi černým a zeleným puerhem?

Puerh je značně specifický čaj, který vlastně nemá alternativy, protože jako jediný prošel procesem fermentace a tím získal naprosto jedinečnou chuť i aroma. I v rámci puerhu ale můžeme rozlišit více různých variant a v nich se už vyzná jen málokdo. V našem dnešním článku vám proto vysvětlíme, jaký je rozdíl mezi zeleným a černým puerhem, abyste věděli, jaký je pro vás vhodnější. 

Co je puerh vlastně zač? 

I když jsme o puerhu psali v několika samostatných článcích, pro ty z vás, kteří o něm ještě neslyšeli, se hodí alespoň krátký úvod. Puerh je specifický druh čaje, při jehož výrobě se již lehce usušené lístky čajovníku znovu napaří a poté se slisují do vybraných tvarů (jako je například krychle nebo hnízda) a nechají se fermentovat. A právě fermentace dá vzniknout jedinečné chuti, která může být mírně nasládlá, lehce zemitá až kouřová, ale přitom velmi jemná. Tento čaj obsahuje, stejně jako ostatní čaje pocházející z čajovníku, kofein, ale jeho obsah je podle odborných zdrojů nižší než třeba v kávě, a proto může být puerh lepší volba třeba v odpoledních hodinách. 

puerh_3

Jaké druhy puerhu existují?

Ačkoliv původně skutečně existoval jen jediný druh puerhu, dnes se můžete setkat s vícero různými variantami. Základní dělení přitom rozlišuje tyto dva čaje: 

Zelený puerh

Zelený puerh má hned několik názvů, pod kterými se prodává – nejčastěji se setkáte také s označeními světlý, raw, uncooked nebo též sheng puerh. Pokaždé se ale jedná o takový puerh, který se po sklizni napaří, slisuje a nechá fermentovat. U tohoto čaje hraje z hlediska chuti rozhodující roli stáří – zatímco mladé zelené puerhy jsou takové nevyvážené s poměrně ostrou chutí, ty starší už jsou velmi hladké a jejich chuť je harmonická a uzrálá. 

Černý puerh

Černý pu erh se prodává pod označeními tmavý, ripe, cooked nebo shou puerh a ten vznikl, aby uspokojil rostoucí poptávku po kvalitním puerhu. Vyrábí se tak, že po sklizni jsou lístky naskládány na sebe, navlhčeny a přikryty plachtou. Následně se zvýší teplota a proces fermentace se tak dokončí rychleji. V případě tohoto čaje už nedochází k výraznému zlepšení chuti s přibývajícím stárnutím a většinou se ani nearchivuje narozdíl od dobrého zeleného puerhu. 

puerh 1

Na co si dát pozor? A který vybrat? 

Když se podíváte na naši nabídku kvalitních puerhů, najdete tam jak zelené, tak černé puerhy. Tyto dva čaje jsou však pokaždé vyráběny poctivou fermentací a barva odkazuje k tomu, zda se jedná o černý, nebo zelený čaj, nikoliv ke konkrétnímu druhu puerhu. Zatímco Tuocha Black má více zemitou a kouřovou chuť, Tuocha Green je spíše nasládlá s náznaky medu a čerstvého ovoce. Zároveň s tím byste měli vědět, že zelený čaj puerh obsahuje méně kofeinu než ten černý. Oba dva jsou ale po chuťové stránce vynikající a rozhodně stojí za zkoušku. Zároveň s tím můžete vyzkoušet klidně i ochucené varianty puerhu – v naší nabídce najdete možnosti jako brusinka, pomeranč nebo třeba vanilka