Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Víte, jak vypadá obřad s čajem matcha? A jaký čaj se na to hodí?

Pěstování čaje má za sebou poměrně zajímavou historii a to jak v Japonsku, tak i v Číně. A když se řekne historie čaje, část lidí si představí shluky lidí v netradičních oblecích, jak pomalu usrkávají. Toto až rituální pojetí pití čaje bylo svého času velmi rozšířené a samozřejmě se provádí až do dnešních dní. V našem dnešním článku vás proto vezmeme na malý exkurz do historie a popíšeme si, jak takový obřad s čajem matcha vlastně vypadá. 

Čajový obřad je celá filozofie

Ze všeho nejdřív bychom si měli říct pár slov k historii čaje v Japonsku, kde se tyto rituály provádí. Čajovníky tam jako první přinesl mnich Eichu, který v 9. století podnikl cestu do Číny a poté zasvětil svůj život sázení čajovníků a péči o ně. Tehdy se ovšem pil spíše jiný druh čaje a samotné obřady se začaly rozmáhat až o mnoho staletí později. Konkrétně to bylo v době, kdy Sen no Rikyu v 15. století ucelil veškeré známé vědění o čajích a dal jim značně filozofický přesah. Čajový obřad by se tak mimo jiné měl konat v místnosti s malými dveřmi, aby i císaře donutil sklonit hlavu a může trvat klidně i čtyři hodiny, během nichž by si zúčastnění měli užívat společné chvíle. 

obřad s čajem matcha

Jak to probíhá?

Před vstupem do místnosti by si měl každý člen sundat boty a umýt ruce. Ze všeho nejdříve se servíruje nějaký pokrm – může to být buď celé jídlo, nebo jen drobná sladkost, která má za úkol připravit chuťové pohárky na nadcházející rituál. Pak dojde na přípravu čaje matcha, kterou hostitel může připravit buď hustší (koiča), nebo jemnější (usuča). V přátelském a méně formálním prostředí se nejčastěji setkáte s pitím jemnějšího čaje matcha, protože při něm se smí debatovat a atmosféra je uvolněnější. Rituál s čajem koiča je velmi formální, mluví při něm primárně jen hostitel a ostatní naslouchají a navzájem se uklánějí. 

obřad s čajem matcha 1

Jakou matchu vybrat? 

Pokud jste naprostí laici a chcete si podobný rituál vyzkoušet i doma, budete nejspíš potřebovat nějaké vybavení. A právě za tímto účelem jsme pro vás zařadili do nabídky celé čajové sety – buď levnější set Katsumi, nebo dražší set Yuma. Oba ale obsahují všechno potřebné – misku na přípravu čaje, metličku na rozmíchání, lžičku na nabrání a samozřejmě také kvalitní a chutný čaj matcha, bez kterého by to nešlo. V případě, že už vybavení máte nebo si chcete vystačit s tím, co máte doma, můžete sáhnout jenom po čaji matcha. V takovém případě bychom zvolili určitě náš Matcha Nara v sáčku, případně dražší Matcha Kagoshima