Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Jak ušetřit za nákup kávy a přitom se neochudit?

Aktuální doba rozhodně není jednoduchá a zvyšující se ceny nutí mnoho z nás k šetření. A když je řeč o šetření, rozhodně musí dojít i na kávu, protože to je pro mnoho lidí jedna z nejdražších položek. I když ranní nákup kávy v nějaké kavárně cestou do práce (nebo až ve firemní kantýně) zní sice romanticky, ve skutečnosti se dost prodraží. Jak za nákup kávy ušetřit, aniž byste se ochudili? Na to se podíváme v našem dnešním článku. 

Mějte návštěvy kaváren pod kontrolou

Nadcházející krizi se samozřejmě nevyhnou ani podniky zabývající se gastronomií, ale pokud chcete jako jednotlivec ušetřit, s kávou za 80 korun (v případě velkých řetězců mnohdy i za více než 100 Kč) se budete muset rozloučit. Pokud vynásobíte zmíněnou cenu kávy zhruba 22 pracovními dny v měsíci, dostanete se na 1760 korun v případě levných káv a na 2200 korun v případě těch dražších. A takovou částku se rozhodně hodí ušetřit. Tím spíš, když domácí příprava kávy stojí doslova a do písmene zlomek této ceny. 

Káva v kavárnách je totiž v první řadě o maržích. Pokud si koupíte třeba naši prémiovou San Cristobal z Galapág, vyjde vás půlkilové balení na 599 Kč a rozdělíte ho na 62 plnohodnotných osmigramových porcí pro přípravu espressa. To znamená, že za kávu na jeden šálek zaplatíte 9,6 koruny – plus samozřejmě něco bude stát voda, část zaplatíte za energie nebo za filtr v případě filtrované kávy, ale stále jste třeba na 11 korunách. A to se bavíme o opravdu luxusní kávě, jakou naprostá většina kaváren vůbec nepoužívá. Půl kila naší arabiky z celého světa, která je mimochodem zcela dostačující a stále kvalitou lepší než co seženete v mnoha kavárnách, stojí většinou kolem 350 korun a se vším se tak vydáte pod 7-8 korun za šálek. 

jak ušetřit za nákup kávy

Kupte si kvalitní kávu přes internet

Káva z kaváren je sice drahá, ale to neznamená, že byste se jí měli úplně vzdát. Choďte do kaváren za odměnu, třeba když budete mít úspěšný den v práci nebo když budete potřebovat povzbudit před velkou výzvou. Většinu dní je ale výhodnější si připravovat kávu doma a kupovat ji přes internet. Proč přes internet? Protože u velkých dodavatelů jako jsme my máte jistotu, že kávu pražíme čerstvě před odesláním a posíláme ji k vám čerstvou. A navíc máme jasně definované ceny, které jsou vzhledem ke kvalitě kávy opravdu velmi příjemné – takže i když si nakoupíte opravdu prémiové kousky kávy, v konečném důsledku ještě ušetříte nad kávou z kavárny. 

jak ušetřit za nákup kávy 1

Jakou vybrat? A jak postupovat?

Výběr kávy se může zdát na první pohled složitý – tím spíše, když v naší nabídce máme hned 42 káv z různých zemí světa. Není to ale vůbec složité, stačí prostě vybrat vícero různých káv, které se vám zalíbí a prostě je vyzkoušet a porovnat mezi sebou. Nekupujte kávu ale do zásoby, abyste měli stále čerstvou. Pro začátek vám mohou pomoci naše články jako Jak namlít kávu, Netradiční metody přípravy kávy a mnoho dalších, které najdete přímo na našem blogu. O případné recepty se pak staráme v kategorii Naše recepty