Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Jak se vyrábí aromatizovaná káva? A není nebezpečná?

Zaregistrovali jste někdy kávu, která sice na první pohled vypadá úplně normálně, ale její vůně je dost atypická? Pokud jste po přivonění ke kávovým zrnům někdy cítili třeba vůni mandlí, pralinek, čokolády nebo vanilky, pravděpodobně jste se setkali s aromatizovanou kávou. Víte ale, co je zač? V tomto článku vám ji podrobně představíme a zkusíme vám odpovědět na otázku, jak se vyrábí i zda není nebezpečná. 

Je aromatizovaná káva podřadná?

Na aromatizované kávě není třeba hledat složitosti – jedná se o kávu, na kterou jsou po upražení rozprášeny nosné oleje obsahující syntetické nebo přírodní aroma. Tato metoda se používá už od 70. let 20. století, kdy se podle dostupných informací jednomu z pěstitelů nevydařila úroda, ale jelikož mu bylo kávu líto vyhodit, zkusil na ni nastříkat nějaké aroma. Ale zatímco tento konkrétní pěstitel aromatizací pouze maskoval nedostatky, které káva ve své kvalitě měla, dnes se vzhledem k popularitě už přímo pěstují zrna arabiky a robusty s tím, že procesem aromatizace projdou. Když vám tedy bude někdo tvrdit, že aromatizovaná káva je podřadná, nevěřte mu. Dnes už to totiž vůbec nemusí být pravda. 

jak se vyrábí aromatizovaná káva

Je aromatizovaná káva škodlivá? 

Stejně tak byste ani neměli věřit nikomu, kdo vám bude tvrdit, že aromatizovaná káva je škodlivá. Bez ohledu na to, jestli se do ní přidá syntetické nebo přírodní aroma, pokud netrpíte nějakou vzácnou alergií, aromatizovaná káva nemá žádná negativa. A kromě toho je na ní skvělé i to, že navzdory omamné vůni neobsahuje žádné přidané cukry – jedná se skutečně jen o malé množství nosného oleje a aroma, takže v šálku espressa nepoznáte co do počtu kalorií žádný rozdíl. Kalorie navíc by káva obsahovala pouze v případě, že byste si ji dopřávali s porcí mléka či smetany nebo s pár kostkami cukru navíc. Sama o sobě je ale vhodná i pro ty z vás, kteří se snaží shodit nějaká ta kila. 

Jak si aromatizovanou kávu připravit? 

Příprava aromatizované kávy je naprosto totožná s přípravou klasické zrnkové kávy. Zatímco kávová zrna voní poměrně intenzivně, po přípravě (a to bez ohledu na to, zda si budete tuto arabiku připravovat v pákovém kávovaru nebo na filtru) aroma lehce opadne a káva už nepůsobí tak výrazným dojmem. Každopádně ale stále bude její vůně patrná, a proto je dobré aromatizovanou kávu použít pro přípravu různých kávových nápojů – skvěle si sedne třeba se šlehačkou, trochou strouhané čokolády, mléčnou pěnou a skořicí i nejrůznějšími druhy alkoholu. 

jak se vyrábí aromatizovaná káva 1

Jakou aromatizovanou kávu vybrat? 

Když už teď víte, že na aromatizované kávě není vlastně vůbec nic složitého, měli byste vědět i to, že základním faktorem rozlišujícím dobrou od špatné, je tradičně cena. Když si koupíte až podezřele levnou ovoněnou kávu, můžete si být skoro jisti, že použitá kávová zrna disponují velmi podřadnou kvalitou a káva rozhodně nebude chutnat dobře. Je dobré se proto dívat po osvědčených distributorech jako je třeba naše Čajová zahrada. Nabízíme totiž široký výběr celé řady aromatizovaných káv – namátkou si můžete vybírat třeba mezi Arabskou kávou, banánky v čokoládě, karamelem, lískovým oříškem, malibu nebo třeba smetanovou kávou. Na své si tak přijde opravdu každý a s aromatizovanou kávou zvládnete připravit celou řadu různých receptů.