Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Slyšeli jste už o létajících čajích z první sklizně?

Když před někým zmíníte černý čaj, většina lidí si představí prostě tmavý nálev pocházející z černých lístků čajovníku. Ti, kteří čaj pijí častěji, už dokáží podle původu rozlišit třeba Assam, Ceylon nebo Darjeeling a opravdoví fajnšmekři už se vyznají i v jednotlivých sklizních, kterými čaj prochází. Konkrétně u darjeelingu se rozlišuje nejčastěji první a druhá sklizeň, o kterých si v tomto článku povíme více. Zároveň vám představíme i konkrétní létající čaje, které by vám neměli uniknout. 

Co je to first flush? 

Pojem first flush je poměrně často používaný, ale s nějakým detailnějším vysvětlením se potkáte jen málokdy. Jedná se tedy o čaje z první sklizně, ke které dochází na jaře. V průběhu zimy se v čajovnících nastřádalo velké množství různých ceněnných látek, které způsobují naprosto nezaměnitelnou chuť. Černé čaje z této sklizně se chuťově dost přibližují čajům zeleným, jsou svěží, lehké a kombinují v sobě náznaky ovoce a květin. Barva nálevu je taktéž velmi světlá a lehká, což souvisí s velmi nízkým stupněm oxidace. Čas od času se můžete setkat také s označením létající čaje, což používáme i u nás na eshopu. Toto spojení se používá primárně proto, že opravdoví milovníci čaje už po zimě netrpělivě čekají na první dávku nového čaje, který nejčastěji od února do dubna konečně začíná proudit i k nám. Čaje pak nesou označení FF, tedy zkratku First Flush a pro své chuťové vlastnosti jsou právem dost ceněné. 


létající čaje

Co je to second flush? 

Po sklizni čajů nesoucích označení FF nastává tzv. mezidobí, o kterém jsme se zmiňovali i v samostatném článku a po něm přichází čas na Second Flush sklizeň, která nastává zpravidla v letních měsících než začne období dešťů. Čaje z této sklizně jsou o něco více oxidované, disponují více zlatavým nálevem a začínají se do čaje promítat i více hutnější tóny. Čaje z druhé sklizně bývají, podobně jako z té první, velmi ceněné pro svoji rozmanitou chuť a netradiční chuťový zážitek, který svým konzumentům poskytují. Na druhou stranu si za obě dvě tyto prémiové sklizně budete muset lehce připlatit, protože se jedná o poměrně raritní zboží, kterého každoročně dorazí jen omezené množství. Když na vás ale zbyde, rozhodně je o co stát. 

 létající čaje 1

Jaký létající čaj vybrat? 

Jelikož jsou mezi znalci čaje z první sklizně velmi oblíbené, udělali jsme u nás na webu samostatnou kategorii věnovanou létajícím čajům. Tam najdete raritní indické čaje z oblasti Darjeelingu, které se rozhodně vyplatí vyzkoušet. Těchto čajů nemáme mnoho a nabídku průběžně aktualizujeme, proto není dobré na nic čekat. Vybrat si z dostupných čajů můžete třeba North Tukvar FF s lehce nasládlou chutí a příjemnou muškátovou vůni, nebo Ambootia Organic FF, který má naopak typické květinově ovocné tóny a na poměry černých čajů je až nezvykle jemný. Ať už se ale rozhodnete vybrat kterýkoliv z naší nabídky létajících čajů, troufáme si tvrdit, že nebudete zklamaní a vyzkoušíte něco nového. I když si za ně budete muset lehce připlatit, za zkoušku čaje z létající sklizně rozhodně stojí. Tak kterému dáte přednost?