Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Do kolika hodin můžu pít čaj nebo kávu s kofeinem?

Káva nebo čaj se pro mnoho dospělých stalo pravidelnou součástí denních rutin. Někdo si dává první kávu třeba ráno, další po cestě do práce, třetí v práci a poslední třeba po návratu domů. A pokaždé za podobným účelem – trochu se nabudit, odreagovat a ještě si navíc pochutnat. Do kolika hodin ale kávu a čaj můžete pít? A co dělat, když dostanete neodolatelnou chuť na některý z těchto nápojů až před spaním? Na to se podíváme v tomto článku. 

Co je kofein zač a kolik ho přijímat? 

Kofein je jedním z nejpoužívanějších stimulantů napříč světem a jeho zdrojem je mimo jiné třeba káva, čaj, energetické nápoje, ale i kvalitní čokoláda a některé potraviny. V malém množství je samozřejmě prospěšný pro naše soustředění, ovlivňuje reakční dobu a souvisí dokonce i s metabolismem. Jak jsme zmiňovali v našem samostatném článku o obsahu kofeinu v jednotlivých kávách, jako bezpečné se podle vědeckých studií přijmout 400 mg tohoto stimulantu za den. A i když se to jeví jako hodně, ve skutečnosti není tak těžké tuto hranici překonat, když si uvědomíte, že kofein obsahuje i čaj. O rozdílech mezi kofeinem z čaje a kávy se můžete také dočíst v našem samostatném článku

 do kolika muzu pit kofein

Do kdy můžu pít kávu a čaj? 

Předávkování kofeinem s sebou nese celou řadu negativ – zejména se jedná o bušení srdce, třes, nervozitu, nevolnost, ale klidně i zvracení, zažívací obtíže a poruchy srdečního rytmu. Mimo jiné ale kofein také ovlivňuje usínání – a to dost zásadně. Odborné zdroje přitom uvádí, že kofein může narušovat spánek klidně i po 6 hodinách od přijetí. Měli byste proto mít na paměti, že poslední šálek kávy nebo čaje byste měli vypít nejpozději těchto 6 zmiňovaných hodin před spaním. Někteří experti přitom údajně doporučují už nepít kávu po druhé hodině odpolední. Jakmile jste zvyklí pít kávu navečer, posunujete tím svůj přirozený spánkový rytmus a dostáváte se do začarovaného kruhu. Ráno se můžete vzbudit unavení, máte pocit, že potřebujete kávu a celý den tento nedostatek kompenzujete pomocí kofeinu. Rozhodně je proto dobré soustředit se na kávu primárně v dopoledních hodinách. 

 do kolika muzu pit kofein 1

A co dělat, když chci pít kávu a čaj i později? 

Pokud vás čas od času přepadne chuť na dobrý čaj nebo na šálek pořádné kávy ve večerních hodinách, nemusíte zoufat. Naštěstí existuje řada bezkofeinových alternativ, u kterých nejspíš vůbec nepoznáte rozdíl od klasických variant. Kromě kvalitní kolumbijské arabiky bez kofeinu u nás můžete najít samozřejmě i černý čaj bez tohoto stimulantu. A aby toho nebylo málo, jako jedni z velmi omezeného množství prodejců nabízíme také zelený čaj bez kofeinu. Jedná se přitom o velmi kvalitní čaj sencha, který nás zaujal i po chuťové stránce. U všech těchto alternativ dochází k šetrnému odstranění kofeinu tak, aby nedošlo k žádnému zásadnímu ovlivnění chuťových vlastností čaje nebo kávy. Jelikož tyto nápoje obsahují jen opravdu zbytkové množství kofeinu, které dovoluje legislativa, nemusíte se bát, že by nějak narušily vaše usínání. Klidně si tak můžete dopřát šálek zeleného čaje v pozdních večerních hodinách a můžete být zcela bez obav o svůj spánek.