Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Mátový čaj: Osvěžující nápoj do každého počasí

Mátu zná v dnešní době snad každý, kdo se aspoň trochu zajímá o bylinky. Je snadno dostupná, má mnoho pozitivních vlastností a aby toho nebylo málo, také skvěle chutná a dá se použít na celou řadu různých nápojů za každého počasí. V našem článku vám ji proto představíme o něco podrobněji a rovnou vám doporučíme i konkrétní produkty, které můžete vyzkoušet. 

Co je máta vlastně zač? 

Máta je vytrvalá bylina, která se řadí do čeledi hluchavkovitých a pravděpodobně pochází z Anglie, ačkoliv dnes je rozšířená v mírném pásu napříč světem. Většina lidí si přitom mátu spojí s látkou označovanou jako mentol, což je hlavní silice zastoupená v této rostlině. Kromě silic ale máta obsahuje třeba třísloviny, hořčiny či flavonoidy, což jsme ostatně zmiňovali i v našem herbáři zaměřeném na mátu. Využití této byliny je v léčitelství primárně pro údajné účinky na trávicí ústrojí, pro zdraví dýchacího ústrojí a dokonce se doporučuje i při nadýmání. 

máta

Jaké má máta využití?

Mnoho lidí dnes upřímně řečeno nepoužívá mátu ani tak kvůli údajným zdravotním benefitům, jako kvůli úžasné chuti a nesmírně širokému využití. Jakmile seženete mátu čerstvou (ale pozor, nedoporučujeme ji sbírat v blízkosti polí, na které se používají různé chemikálie), můžete si z ní připravit třeba vynikající mátový sirup. Ten se obvykle připravuje tak, že povaříte vodu z cukrem, poté přidáte nakrájenou mátu a ještě chviličku necháte na zdroji tepla. Pak vše odstavíte a ještě pár hodin necháte všechny suroviny společně louhovat. Stejně tak můžete mátu využít do různých koktejlů i na vaření – skvělé je třeba mátou ochutit domácí pesto nebo nejrůznější ovocné či zeleninové saláty, které budou díky této složce krásně voňavé. 

Kromě toho se dá máta samozřejmě využít i v péči o obličej – máta totiž figuruje v celé řadě různých pleťových masek a další kosmetiky určené primárně na péči o pokožku. Používá se nejčastěji na mastnější pleť, protože údajně pomáhá redukovat vývoj akné. Máta je taktéž vhodná na citlivou pleť, takže se nemusíte bát různou kosmetiku vyzkoušet.

máta 1

Jaké produkty s mátou seženete na našem eshopu?

Jelikož je máta neskutečně populární, rozhodli jsme se do naší nabídky mátového čaje zařadit hned několik různých produktů. Pokud máte rádi jen a pouze mátu, rozhodně doporučujeme sáhnout po produktu zvaném Nana Máta, kterou můžete znát také pod názvem marocká máta. Tu máme v té nejlepší kvalitě a můžete si ji připravit teplou i studenou. Kromě toho jsme se ale rozhodli zařadit do naší nabídky i černé a zelené čaje, které jsou mátou jen dochucené. Třeba zelený Touareg Timbuktu se vyznačuje velmi jemnou a osvěžující chutí, zatímco takový cejlonský černý čaj je naopak poměrně hutný a disponuje všemi kvalitami, jaké má kvalitní černý čaj z oblasti Cejlonu. A pokud byste v naší nabídce náhodou nenašli svého favorita, řešením může být nákup zmiňované Nana máty. Tu si pak můžete přidat do libovolného čaje, který máte rádi a můžete jej i kombinovat s jinými bylinkami. A pokud na nic jiného nemáte chuť, můžete si připravit čistě mátový nálev, který lze dochutit třeba medem a citronem.