Formosa Oolong

Kód:04302
Dostupnost:Ihned
Dodavatel:Great Tea Garden s.r.o.
Země původu:Taiwan

Formosa Oolong (wu-lung) znamená černý drak. Taiwanský polofermentovaný čaj.

Chuťově vyrovnaný, hladký, jemný velmi chutný.

Složení: čaj oolong

Podrobné informace >
od 99,00 Kč
86,09 Kč bez DPH
3.88€
Velkoobchodní cena po přihlášení

Černý drak - Formosa Oolong

Částečně oxidované čaje z Tchaj-wanu jsou mezi znalci velice žádané. Vyrábějí se zde originální druhy z místního horského čajovníku a z odrůdy Tchie Kuan-jin dovezené z Fu-ťienu v polovině 19. století. Černý drak z krásného ostrova - ač název naznačuje, že by mohla následovat barvitá pohádka, bude se mluvit opět o čaji. O čaji zářivém, velmi aromatickém, pohádkovém. O skvělém a kvalitním oolongu z Tchaj-wanu.

Oolong nebo také wu-lung, jak se říká částečně oxidovaným čajům, znamená černý drak. A ostrov Tchaj-wan Portugalci před staletím nazvali Formosa, čili Krásný. I když se vynikající oolongy pěstují a vyrábějí především v Číně, černý drak z Formosy patří ke světové špičce. Šálek čaje připravený z nejvybranějšího "dračího" druhu je pohádkovou směsicí chutí i vůní a jeho cena dosahuje skutečně pohádkové výše.

Tchajwan a čaj

Tchaj-wan má s pevninskou lidovou Čínou společnou historii i kulturu. V pěstování a zpracování čaje je zde patrný vliv nedaleké čínské provincie Fu-ťien. Roční produkce čaje dosahuje kolem třiceti pěti tisíc tun. Obyvatelé preferují částečně oxidované čaje, kterými je ostrov vyhlášen a připravují je podle rituálu kung-fu čcha

Oolong

Částečně oxidovaný čaj - sběr lístků na jeho výrobu musí proběhnout v okamžiku jejich plné zralosti, aby čajový nálev získal svou pověstnou vyváženou chuť. Na rozdíl od ostatních čajů se nasbírané čajové lístky nechávají zavadnout na přímém slunci. Pak jsou nasypány do velkých a vzdušných otočných válců spletených z bambusu, kde jsou přetřásány tak dlouho, až se na povrchu lístků rozruší buněčné membrány a čaj začne oxidovat.

Jedinečnost této metody spočívá v tom, že oxidace zasahuje pouze okraje čajových lístků a zbytek neporušené buněčné struktury si zachovává přírodní polyfenoly. Ve chvíli, kdy okraje lístků začnou červenat, je oxidace přerušena sušením. Částečně oxidované čaje se suší za vyšších teplot, což se projevuje v jejich někdy až připečené chuti. Vyrábějí se v Číně - hlavně v provincii Fu-ťien, Kuang-tung a na Tchaj-wanu.

Příprava čaje oolong

Příprava částečně oxidovaných čajů se příliš neodlišuje od čajů černých. S tím rozdílem, že se nezalévají vroucí vodou! Voda se musí nechat trochu "odpočinout", ideálně na 80 ºC. Oolongy louhujeme tři až čtyři minuty, delší prodlení nemá vážný vliv na chuť čaje - bude hořčí a trochu silnější.

Formosa Oolong (wu-lung) znamená černý drak. Taiwanský polofermentovaný čaj.

Tento web používá soubory cookies. Používáním tohoto webu souhlasíte s ukládáním a používáním souborů cookies, více informací zde.