Černý čaj

Všechno to začalo v polovině 17. století. Do té doby se v pravlasti čaje - Číně - připravoval pouze zelený čaj. Rostoucí poptávka po čaji vedla k objevení metody jak čaj zpracovat – fermentace. Po sklizni a zavadnutí se čajové lístky svinují, přitom buněčné stěny lístků popraskají a dojde k uvolnění buněčné šťávy.

Následuje fermentace neboli oxidace, kdy uvolněná buněčná šťáva za neustálého zvlhčování vzduchu ve fermentačních místnostech oxiduje, lístky mění barvu na červenou a zároveň se uvolňují látky, díky kterým dostává černý čaj své dobré aroma a chuť. Fermentace se ukončuje tehdy, když černý čaj dosáhne určitého stupně barvy a aroma. Následuje vystavení lístků proudu horkého vzduchu v sušících pecích, aby se odpařila zbývající voda a buněčná šťáva zaschla na lístcích. 

Když ve své konvičce spaříme černý čaj vroucí vodou, koncentrovaná šťáva z lístků se uvolní a získáme tím povzbuzující nápoj měděné barvy, příjemné vůně, se zdraví prospěšnými účinky.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 6
  • 51 položek
Původ černého čaje:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 6
  • 51 položek
E-shop dodala firma   Liquid Design