Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Víte, že čajové sáčky mohou obsahovat mikroplasty? Na co dávat pozor?

Čaj je pro mnoho z nás nedílnou součástí každé snídaně. Preferujete ale sypaný čaj z konvičky, nebo sázíte spíše na pohodlnější sáčkové čaje, které stačí přímo v šálku zalít vodou a nechat louhovat? Pokud jste odpověděli druhou z nabízených možností, měli byste vědět, že určité typy sáčkových čajů mohou obsahovat v poslední době často diskutované mikroplasty. V tomto článku se na ně zaměříme detailněji a zkusíme odpovědět na otázku, zda představují nějaký problém. 

Kde se mikroplasty nachází?

Mikroplasty představují obrovský problém moderní doby a můžeme je do jisté míry nalézt třeba v běžném jídle zabaleném v plastových obalech, kelímcích na kávu, žvýkačkách a nebo třeba v mořské soli. Zkrátka a dobře je dost těžké se jim vyhnout. A teprve před pár lety provedený výzkum odhalil, že kromě těchto zdrojů mohou být mikroplasty spolu s nanoplasty přítomny i v některých čajových sáčcích. Jak asi tušíte, týká se to zejména sáčků plastových, kdy zmíněná studie našla po jejich vyluhování ve vodě o teplotě 95°C hned 11 miliard mikročástic a 3 miliardy nanočástic. Jak asi tušíte, týká se to pouze tohoto specifického druhu čajových sáčků a pokud vyberete látkové nebo třeba papírové čajové sáčky, tento problém byste měli zcela eliminovat. 

sáčky a mikoplasty 1

Jsou mikroplasty v čaji problém? 

Zdravý selský rozum samozřejmě naznačuje, že pití nápojů obsahujících mikroplasty, není pro organismus úplně dobré. Pravda je ovšem taková, že provedené vědecké studie je podle odborníků těžké nějak jednoznačně interpretovat, protože mikroplastů existuje obrovské spektrum a část studií pracuje s úplně jinými druhy, než jaké se běžně vyskytují v přírodě. O něco více část vědecké komunity znepokojují nanoplasty, které jsou menší a mohou tak potenciálně narušit buněčnou aktivitu. I když na jasné závěry si nejspíš budeme muset ještě chvíli počkat, i kdyby tyto plasty problém představovaly, nejspíše jich přijímáme na pravidelné bázi podstatne více z jiných zdrojů, než jsou čajové sáčky. Přesto bychom se ale přikláněli k tomu, že pokud máte možnost volby, není od věci zvážit spíše jiný druh čaje. 

sáčky a mikoplasty 2

Jaké mám možnosti? 

Za předpokladu, že se chcete vyhnout plastovým čajovým sáčkům, máte celou řadu různých možností. Většinu lidí asi napadne přesedlat na sypaný čaj, a to my rozhodně schvalujeme. Už jenom proto, že sypané čaje oproti supermarketovým sáčkovým čajům nabízí o poznání vyšší kvalitu a můžete třeba vyzkoušet i podstatně širší spektrum různých čajů. Když se podíváte třeba do naší sekce sypaných čajů, určitě si zvládnete ze všech těch zelených, černých, bílých i žlutých čajů vybrat. Na druhou stranu určitou nevýhodou je, že budete potřebovat nejspíš i dobrou konvičku, kterým jsme se věnovali v našem průvodci výběrem konviček

Mnohem jednodušší je pro řadu lidí však zůstat u sáčkových čajů. V takovém případě je dobré vybírat si takové, které mají papírové sáčky a ideálně nepoužívají žádné zbytečné lepidlo, aby drželi pohromadě. I když někdo se vymezuje i proti kovovým sponkám, které mohou být také lehce kontroverzní. Pokud byste náhodou chtěli mít stoprocentní jistotu toho, že máte kvalitní a čistý čaj bez jakýchkoliv potenciálně problematických obalů, můžete vyzkoušet naše Hari Tea, které jsou z ekologických surovin a zabalené v bavlněném sáčků bez jakýchkoliv lepidel či sponek.