Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

L-theanin: Co je zač látka, která čaj dělá unikátním?

Když přijde řeč na čaj, většina lidí ví, že stejně jako káva obsahuje kofein. To ale není zdaleka jediná látka, kterou můžete v šálku vašeho oblíbeného černého či zeleného čaje najít. Jednou z velmi důležitých složek je i aminokyselina známá jako l-theanin, o které se říká, že navozuje pocit relaxace, aniž by způsobila ospalost. V tomto článku se proto podíváme, co je zač a jaké má výhody.

Co je to l-theanin?

L-theanin je proteinogenní aminokyselina, která je v poslední době do značné míry diskutovaná pro potenciální vliv na redukci úzkosti, stresu nebo třeba i nespavosti. Paradoxně se v přírodě příliš hojně nevyskytuje, základními zdroji je totiž právě zelený či černý čaj a některé druhy hub, občas se s ním můžete setkat i v rámci některých doplňků stravy. 

l-theanin 1

Jaké má l-theanin potenciální benefity?

Ačkoliv velmi známý je pro svou schopnost pomáhat s relaxací, ve skutečnosti je toho podstatně více, co vědecké studie vyzdvihují. Tak například výzkumy ukazují, že theanin dokáže zmírňovat stres a úzkostné stavy u lidí, kteří jsou vystaveni stresovým situacím. Kromě toho to ale vypadá, že theanin je skvělou látkou pro studenty, protože prokazatelně zlepšuje soustředění a pozornost. V kombinaci s katechiny, které se v zeleném čaji také přirozeně vyskytují, pak podle studií může theanin sloužit jako efektivní prevence před chřipkou. Kromě toho panují třeba i jisté spekulace o možném vlivu na optimalizaci krevního tlaku i snížení rizika vzniku rakoviny, ve skutečnosti zatím není dostatek provedených výzkumů, aby bylo s určitostí možné vyvodit nějaké závěry. 

Má l-theanin nějaká negativa?

Zatím bohužel neexistují výzkumy, ohledně toho, jaká je optimální dávka l-theaninu. Předávkování z přírodních zdrojů, jako je například zmiňovaný čaj, je ale prakticky nemožné a mnohem dříve by se u vás pravděpodobně projevila negativa spojená s předávkováním kofeinem. Na druhou stranu je nutné upozornit na to, že studie zatím naznačují, že polyfenol zvaný EGCG v kombinaci s theaninem může snižovat účinnost některých léků podávaných při rakovině. V takovém případě je tak rozhodně na místě pití čaj konzultovat s ošetřujícím lékařem. Pozor by si na něj kvůli obsahu kofeinu měly dávat také těhotné a kojící ženy, pro které je pravděpodobně lepší volbou třeba náš zelený čaj Sencha bez kofeinu. Ten je po stránce chuti k nerozeznání od klasického zeleného čaje, ale tím, že neobsahuje žádné stimulanty, je vhodný i ve večerních hodinách. 

l-theanin 2

Základem všeho je dobrý čaj

I když l-theanin je možné doplňovat formou doplňků stravy, my považujeme za naprosto dostačující čerpat jej pouze z kvalitních čajů. Koneckonců, jak černý, tak i zelený či bílý čaj obsahují podle provedených analýz velmi podobné množství theaninu, a to více než 6 mg na 1 gram sušeného čaje. Můžete proto jak sáhnout po osvědčených zelených a černých čajích z naší nabídky, tak vyzkoušet i méně tradiční bílé čaje. O něco menší množství theaninu pak obsahují i oolongy, které jsou velmi lehké a kombinují v sobě příjemné tóny ovoce, květin i oříšků a bylinek. Ať už vyberete kterýkoliv z těchto čajů, přijmete dostatečnou porci nejen theaninu, ale také kofeinu. Pokud hledáte spíše čaj vhodný na večerní popíjení, sáhněte raději po zmiňovaném Sencha bez kofeinu