Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Levandulový čaj: Když chcete čajem provonět celý dům

Pokud kvetoucí levanduli obdivujete pouze v rámci okrasných zahrádek během letních měsíců, měli byste vědět, že sušené květy této rostliny se dají běžně používat pro přípravu nejrůznějších nálevů a nebo jako atraktivní doplněk nejrůznějších koktejlů. A jelikož levandule je nedílnou součástí naší nabídky bylinných čajů, povíme vám o ní v rámci tohoto článku více. 

Co je levandule zač?

Levanduli asi není třeba dlouze představovat, protože tento stálezelený rozvětvený polokeř s charakteristickými modro-fialovými květy zná snad každý. Domovem levandule je samozřejmě francouzské Provence, kde roste nejen volně, ale také v úhledně zarovnaných řadách na polích, které jsou velmi fotogenické. Levanduli se však daří poměrně dobře i v našich podmínkách. Kromě toho, že krásně voní, však podle mnohých herbářů bývá doporučována při problémech s bolestí břicha, problematickém usínání i psychické nepohodě. Některé zdroje rovněž doporučují levandulový nálev pro vnější použití - ostatně samotný název této byliny pochází z italského lavare znamenajícího umývat. Je to kvůli tomu, že už staří Římané ji přidávali do koupelí. 

levandulový čaj 1

Proč vyzkoušet levandulový čaj?

Čaj z květů levandule nabízí celou řadu výhod. Tak například krásně voní, překvapivě dobře chutná a je velmi jednoduchý na přípravu, takže s ním nebudete muset trávit zbytečně mnoho času. Vzhledem k účinkům, o kterých mluví některé z provedených výzkumů či odborná literatura, je ideální si levandulový čaj vychutnávat ve večerních hodinách, přičemž je možné nálev připravit samostatně, nebo například v kombinaci s dalšími bylinkami s podobnými účinky, tedy například mateřídouškou nebo meduňkou, které jsou také součástí naší nabídky. 

Jak si levandulový čaj připravit?

Bylinkové čaje obecně řečeno mohou vyžadovat delší čas na přípravu než například zelený nebo černý čaj. My proto doporučujeme pro přípravu nálevu z levandule použít pro začátek jednu lžičku levandulových květů na každých 250 ml vody o teplotě 100 °C. Ideální je samozřejmě příprava v konvici - pro bylinkové čaje mohou být naprosto dostačující konvice skleněné, přičemž s výběrem vám může pomoci již některý z našich předešlých článků. Obecně se uvádí, že levandulový čaj by se měl louhovat 5 až 10 minut v závislosti na tom, jak intenzivní chuť preferujete. My ale musíme podotknout, že pokud se budete pohybovat kolem horní hranice, může být čaj poměrně hořký, takže pro začátek určitě doporučujeme vyzkoušet kratší dobu louhování a případně ji při další přípravě prodloužit. 

Jak levandulový čaj chutná?

Jelikož levandulový čaj se obvykle připravuje z levandulových květů, je nutné podotknout, že po stránce aroma rozhodně velmi intenzivně připomíná levanduli. Chuťově je čaj poměrně drsný, ale pokud to nepřeženete s dobou louhování, můžete se těšit na sladce kořeněnou chuť, ve které se mísí jemné nuance citronu, rozmarýnu i nejrůznějších květin. Čaj se proto pije velmi příjemně a dobře se páruje i například se zmíněnou mateřídouškou či meduňkou. Pokud však preferujete sladší nálevy, doporučujeme do levandulového výluhu přidat ještě lžičku medu, javorového sirupu nebo třtinového cukru, protože tato sladidla dokáží velmi dobře zjemnit původní chuť. 

levandulový čaj 2

Jakou levanduli vybrat?

V případě, že vás lákají levandulové čaje, si samozřejmě můžete vypěstovat svou vlastní levanduli, což není zas tak náročné. Na druhou stranu to však není pro každého a je možné, že vámi vypěstovaná rostlina nemusí mít například tolik aromatických látek jako naše květy levandule, které vozíme přímo z Francie.