Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Omniroast: Co je zač univerzální pražení?

Asi vás nepřekvapí, že káva urazí opravdu dlouhou cestu, než se z červených třešní rostoucích někde v Kolumbii či na Bali dostanou pražená zrna na váš stůl. Jedním z nejvýraznějších článků tohoto procesu je ale bezpochyby pražení. A právě na jeden ze způsobů pražení populárních v poslední době se podíváme v rámci tohoto článku. 

Jak se káva může pražit? 

O pražení už jsme u nás na bloku napsali celou řadu příspěvků. Pro kontext se však rozhodně hodí alespoň nějaké základy nastínit i v rámci tohoto článku. Právě pražení je totiž z velké části zodpovědné za výsledný chuťový profil kávy a zkušený pražič by měl poznat, co dané kávě vlastně vyhovuje nejvíce. Pak musí zvolit některý z mnoha různých stylů pražení, který považuje za nejvhodnější. Obecně může vybírat mezi světlejším a tmavším pražením. Zjednodušeně řečeno pak tmavší pražení představuje kávu, která je spíše hořká a kombinuje v sobě náznaky čokolády a oříšků, kdežto světlé pražení umožní vznik lehčích káv, které mají o něco kyselejší tělo s náznaky květin i různého ovoce. Část zkušených baristů přitom zastává názor, že hodně tmavé pražení může způsobit dost jednolitý chuťový profil a v posledních letech proto získává na popularitě výběrová a světleji pražená káva. 

omniroast 1-min

Co je to omniroast? 

Když už teď víte, jak se káva vlastně praží, můžeme se podívat na samotné hlavní téma tohoto článku a tím je způsob pražení zvaný omniroast. Velmi zjednodušeně řečeno si totiž můžete pod pojmem omniroast představit jakési univerzální pražení, které pak můžete využít jak na přípravu kávy třeba v automatickém nebo pákovém kávovaru, tak na kteroukoliv metodu přípravy využívající filtr, tedy třeba chemex, aeropress nebo klasický dripper. To má samozřejmě celou řadu výhod a za předpokladu, že máte doma více různého kávového vybavení tak můžete s omniroast poznat chuťový profil dané kávy z opravdu mnoha různých perspektiv. Každým způsobem přípravy se totiž uvolní trochu jiné nuance. 

Co od něj čekat? 

Ačkoliv omniroast má svá určitá specifika, ve skutečnosti rozdíl od káv pražených na filtr či na espresso není až tak výrazný. Pokud si rádi připravujete kávu s velkou porcí mléka, je dost dobře možné, že vám budou vyhovovat spíše tmavěji pražené kávy, jako je například naše espresso. V ostatních případech si však troufáme tvrdit, že omniroast je poměrně zajímavou inovací, která rozhodně za zkoušku stojí. To, že nejste vázáni žádným konkrétním způsobem přípravy, ale můžete jednu kávu zkusit připravit opravdu celou řadou způsobů, je obrovská výhoda. A pokud jste doteď pili pouze kávu z kávovaru a najednou přemýšlíte o přechodu na filtr, omniroast může být skvělý start, jelikož pražení není ani zdaleka tak světlé jako u jiných káv a vy si tak na změnu budete moci zvykat postupně. 

omniroast 2

Stojí omniroast za zkoušku? 

Smyslem tohoto článku bylo primárně upozornit na jeden z nových trendů, které se v oblasti pražení kávy rozmáhají. Na druhou stranu však vyvstává otázka, zda má univerzální pražení nějaké jiné benefity než flexibilitu. Právě možnost univerzální přípravy totiž v konečném důsledku může způsobit, že káva nebude dosahovat takových kvalit jako třeba arabika pražená za nějakým konkrétním účelem. Ač tedy za vyzkoušení omniroast podle nás doopravdy stojí, na pravidelné pití asi zůstaneme stále věrní klasickým kávám praženým buď na espresso, nebo na filtr. Pokud stále ještě nevíte, jakou kávu je ideální vybrat, určitě doporučujeme navštívit naše stránky a vybrat některou z čerstvých arabik z celého světa.