Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Lípa: Dopřejte si energii začátku prázdnin celoročně

Jak asi víte, lípa představuje náš národní strom a symbolizuje mimo jiné ochranu, pomoc a lásku. A pokud jste někdy kolem lípy procházeli na přelomu června a července, určitě jste také zaznamenali, jak krásně voní. Ostatně nejen kvůli tomu tvoří květy lípy velmi populární ingredienci do čajů. Více si však o nich povíme v rámci tohoto článku, ve kterém vám doporučíme i konkrétní bylinky pro přípravu nálevů. 

Co byste o lípě měli vědět? 

Asi nemá cenu se v rámci tohoto článku zabývat přílišnými detaily, a proto o lípě postačí vědět alespoň to, že se jedná o velmi statný strom, který může dorůst až do výšky 25 metrů a dožívat se klidně i 600 let. V bylinkářství mají největší využití květy, které obsahují celou řadu různých tříslovin, fytosterolů i nejrůznějších silic. Obecně se proto lipové květy doporučují při nejrůznějších respiračních onemocněních a lidové léčitelství je doporučuje například při problematickém vykašlávání, neklidu organismu nebo při nachlazeních a podobných komplikacích.  

lípa 1

Jak se dá lipový květ připravit?

Lipový květ má poměrně široké využití a kromě pití lipového čaje můžete nálev také inhalovat a někdo si jej dokonce i přidává do koupele. Jak jsme už z části avizovali v předchozí části tohoto článku, lipový květ je možné používat samotný, nebo jej kombinovat s dalšími bylinkami. Mezi vhodné bylinky ke kombinování patří například meduňka, heřmánek, květy černého bezu nebo malinové listí. Pokud se ho však rozhodnete připravit samotný, bývá doporučováno louhovat jednu lžičku lipových květů se 250 ml vroucí vody. Pro optimální uvolnění všech důležitých složek bývá doporučováno nechat čaj například ve skleněné konvici až 5 minut a teprve poté jej slít. 

Na co si dát pozor? 

Ačkoliv lipový květ bývá považován za bezpečný, samozřejmě by se mu měl vyhnout každý, kdo ví, že je alergický na lípu. I v případě, že se vás alergické problémy netýkají, je dobré pít lipový čaj s rozumem a nepoužívat více než 3 gramy sušených květů za den. Lipový květ také může být močopudný, a proto ho nedoporučujeme používat v těsné blízkosti spánku, protože by tyto účinky mohly narušovat váš kvalitní spánek. 

lípa 2

Jak lipový čaj chutná? 

Lipový čaj je obecně řečeno poměrně oblíbený a kromě mnohých deklarovaných efektů za to vděčíme i velmi příjemné chuti. Lipový čaj totiž narozdíl třeba od levandule, kterou jsme se zabývali v jednom z předešlých článků, není ani trochu hořký, ale naopak má příjemně kulaté lehké tělo a je přirozeně lehce nasládlý. Pokud byste chtěli jeho vlastnosti ještě více zvýraznit, hodí se přidat lžičku v medu, ideálně toho lipového. Při problémech s respiračním systémem můžete přidat ještě pár kapek citronové šťávy, která obsahuje vitamín C důležitý pro naši imunitu. 

Kde koupit lipové květy? 

Pokud vás láká vyzkoušet lipový čaj, určitě doporučujeme koupit na našich internetových stránkách celé lipové květy. Ty jsou však také součástí řady různých čajových směsí. Jestli proto hledáte například čaj vhodný při respiračních problémech, můžete sáhnout po směsi zvané Bolavý krk. Na běžné popíjení pak můžete využít například Hari Tea Zelený čaj & Bylinky. Možnosti máte zkrátka a dobře celou řadu – pro další inspiraci stačí napsat slovo lípa do vyhledávače na našich stránkách a vybrat některou z vhodných směsí.