Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Jasmínové perly: Jemný zelený čaj s nádechem jasmínu

Pokud máte rádi zelené čaje, jistě vám nemusíme zdllouhavě vysvětlovat, že naše nabídka je pro vás jako stvořená, protože obsahuje desítky různých zástupců z této kategorie. Některé z nich jsou ovšem natolik raritní a chuťově jedinečné, že jsme je museli zařadit přímo do sekce luxusních čajů. Jedním z takových čajů jsou i jasmínové perly, které vám představíme v rámci tohoto článku. Zároveň také poradíme, jakým způsobem je připravovat i na co si dát pozor. 

Co jsou jasmínové perly?

Ačkoliv pro čajové laiky může takový název znít lehce abstraktně, pokud se v čajovém světě už nějaký čas pohybujete, jistě už z názvu dokážete odvodit základní charakteristiky tohoto čaje. Jedná se o zelený čaj, jehož jemné lístky jsou po sklizni ručně zavinovány tak, aby vytvořily malé perličky. Na ty se posléze rozmístí květy jasmínu, které čaji dodají jeho charakteristickou lehkost, příjemnou vůni a lehce nasládlou chuť. Květy v čaji nicméně nezůstávají, jakmile jednotlivým perličkám předají své aroma, jsou opět ručně sesbírány. Některé zdroje přitom uvádí, že na kilogram čajových perel bývá někdy používáno až 1,5 kila jasmínových květů, aby byla vůně opravdu náležitě intenzivní. A na konci tohoto poměrně náročného procesu pak stojí jasmínové perly, které najdete i v naší nabídce.

jasmínové perly 1

Jak se jasmínové perly připravují?

Ačkoliv za normálních okolností v našich článcích upozorňujeme, že pro zelené čaje je ideální používat vodu o teplotě mezi 70 a 80°C, jasmínové perly představují lehkou výjimku. Jelikož jsou svinované, vyžadují o něco teplejší vodu, aby se správně rozvinuly a nechaly vyniknout veškeré své chuťové i aromatické vlastnosti. Pro přípravu proto doporučujeme použít 1 čajovou lžičku čajových perel na každých 250 ml vody. Ta by měla mít zhruba 85 až 90°C. Délka louhování přitom záleží především na vašich chuťových preferencích, pokud máte raději silnější zelené čaje, nechejte čaj louhovat klidně 3 až 4 minuty, v opačném případě budou stačit asi 2 minuty. 

Proč ho vyzkoušet? Jak chutná?

Čaj jasmínové perly nabízí opravdu jedinečný chuťový profil, pro který se vyplatí vyzkoušet. Po přípravě vás ze všeho nejdřív překvapí příjemná a poměrně intenzivní vůně, ve které se prolínají jemné tóny květin a zeleného čaje i nasládlé nuance jasmínu. Po napití v ústech zaznamenáte velmi lehkou a sametově hebkou chuť, které budou opět dominovat nasládlé tóny jasmínu v kombinaci s příjemně svěžím zeleným čajem získaným z mladých čajových lístků. Závěr je kulatý a nechává v ústech velmi příjemné dozvuky. Právě unikátní chuťový profil bez jakýchkoliv rušivých elementů je jedním z mnoha důvodů, proč jsou jasmínové perly tak oblíbené a proč je doporučujeme vyzkoušet. 

jasmínové perly 2

Jaké jasmínové perly vybrat? Existují alternativy?

Pokud vás tento čaj zaujal, určitě doporučujeme navštívit naši kategorii luxusních čajů, ve které najdete i v tomto článku představené jasmínové perly. Jedná se o raritní produkt, který je poměrně náročný na výrobu, což se v praxi zákonitě musí lehce podepsat na ceně. Nutno ovšem podotknout, že poměr ceny a kvality je u tohoto čaje stále vynikající. V případě, že vám však nevyhovují jasmínové čaje, máte ale v rámci zmíněné kategorie luxusních čajů celou řadu dalších alternativ. Za zmínku rozhodně stojí například Fénixovy oči, které představují svinovaný zelený čaj bez jasmínu. Možností je také vynikající Gyokuro Asahi, o kterém jsme se detailněji rozepsali v rámci jednoho z našich samostatných článků